Videospeler inladen...

Schepen uit Lommel vrijgelaten na verhoor, maar wel in verdenking gesteld in plofkraken­onderzoek

Anick Berghmans mag terug naar huis na haar verhoor door de onderzoeksrechter in Hasselt. De SP.A-schepen uit Lommel werd opgepakt in het onderzoek naar de recente reeks plofkraken in Vlaanderen. Ze werd wel in verdenking gesteld voor medeplichtigheid aan een plofkraak in Lommel. De politie vond achter haar huis een auto die verborgen was onder een zeil en die mogelijk gelinkt kan worden aan de plofkraken. Een vriend van Berghmans, die in hetzelfde onderzoek werd opgepakt, werd eerder al vrijgelaten. Hij zou niets te maken hebben met de feiten.  

De SP.A-schepen van Kinderwelzijn in Lommel werd gisteren opgepakt. Vandaag werd ze verhoord door de onderzoeksrechter en in verdenking gesteld. Berghmans moest uitleggen waarom de politie achter haar huis, verstopt onder een zeil, een Audi met Nederlandse nummerplaat gevonden heeft.

De politie onderzoekt of die auto gebruikt is bij minstens één van de plofkraken die de laatste anderhalve maand in ons land gepleegd werden. Vanochtend werd ook de vriend van Berghmans opgepakt en later weer vrijgelaten.

Eén bende?

De voorbije anderhalve maand lijkt Vlaanderen overspoeld te worden door een golf van plofkraken. In Tielt-Winge, Kinrooi, Buggenhout en Boechout werden al bankautomaten opgeblazen met gas. De twee meest recente overvallen dateren van vorige week. Toen sloegen de daders vrijwel gelijktijdig toe in Lummen en Lommel. In die laatste gemeente woont en werkt de opgepakte schepen.

De politie gaat ervan uit dat eenzelfde groep achter de zes plofkraken zit. De modus operandi is namelijk telkens dezelfde, waardoor de politie denkt dat de kennis over deze plokraken minstens gedeeld wordt. Er was ook nog een zevende kraak, in Seneffe, maar die zou worden toegeschreven aan copycats.

Ketnetband en "Big brother"

De vrouw van 38 (foto onder) is sinds 2015 schepen voor de SP.A in Lommel. Ze nam enkele jaren geleden deel aan het realityprogramma "Big brother" (2002) en was actief als zangeres bij de Ketnet-band.

"Zware schok"

"Ik ben echt zwaar geschokt", reageert Peter Vanvelthoven (SP.A), burgemeester van Lommel, vanuit het buitenland. "Ik ken Anick natuurlijk persoonlijk, haar partner ken ik niet. Intussen heb ik al contact opgenomen met de procureur, maar omdat het onderzoek nog volop loopt, kan daar niet meer over gezegd worden."

Dat de timing van de aanhouding - op enkele maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen - op z'n minst vervelend is, noemt Vanvelthoven "compleet onbelangrijk". "Zulke feiten zijn altijd een probleem, ongeacht op welk tijdstip ze gebeuren", zo zegt hij. "Die plofkraken zijn ernstige feiten. Nu is het vooral cruciaal dat het gerecht een grondig onderzoek voert."

Videospeler inladen...

Meest gelezen