"Socialiste" Ocasio-Cortez wint verrassend voorverkiezingen bij de Democraten in New York

De Democraten in New York hebben voor een verrassing gezorgd tijdens de voorverkiezingen voor het Congres. De politieke veteraan Joe Crowley moest de duimen leggen voor een 28-jarige vrouw met "roots" in Puerto Rico.

In november zijn er tussentijdse verkiezingen waarbij het hele Huis van Afgevaardigden en een derde van de Senaat op het spel staat. Net zoals bij presidentsverkiezingen houden de grote partijen in kiesdistricten ook voorverkiezingen om hun kandidaat aan te duiden.

Meestal gaat de voorkeur van de kiezers naar het Congreslid in functie en dat was ook wat de 56-jarige afgevaardigde en politieke veteraan Joe Crowley dacht. Crowley werd zelfs genoemd als mogelijk voorzitter van het Huis als de Democraten daar de meerderheid zouden heroveren.

Niet dus, want 57% van de opgekomen Democratische kiezers gaf verrassend de voorkeur aan zijn 28-jarige rivale Alexandria Ocasio-Cortez, ondanks het feit dat de jonge vrouw zo goed als totaal genegeerd werd door het establishment van de partij en ze slechts 300.000 dollar in haar oorlogskas kreeg tegenover de 3,5 miljoen dollar voor Crowley.

Latina uit de schaduw van Bernie Sanders

Alexandria Ocasio-Cortez zal dus voor de Democraten de strijd met een Republikein moeten aangaan in haar kiesdistrict in de wijken Bronx en Queens in New York. Ze is er ook geboren als kind van ouders uit Puerto Rico.

Haar ouders werkten als buschauffeur en poetsvrouw, maar toch studeerde ze economie en internationale betrekkingen aan de prestigieuze Boston University. Toch werkte ze nadien als dienster in een restaurant voor ze zich in sociaal werk in de Bronx stortte.

Ocasio-Cortez werkte twee jaar geleden ook voor kiescampagne van toenmalig Democratisch presidentskandidaat Bernie Sanders. Net zoals hij noemt ze zichzelf "een socialist Democrat" en komt ze op voor gratis hoger onderwijs, een universele gezondheidszorg en aanpassing van het rechtssysteem.

Net zoals Sanders vinden velen haar "te links" voor de Amerikaanse politiek, maar in 2016 is gebleken dat dat net ook anders had kunnen lopen. In haar nogal gekleurd en niet meteen welvarend kiesdistrict in New York zouden veel kiezers haar misschien "niet te links" vinden. Uitkijken naar november dus.

Meest gelezen