Videospeler inladen...

Steeds minder onthaalouders: Kind & Gezin komt met actieplan

Kind en Gezin wil dat er meer onthaalouders bijkomen. Vier jaar geleden werden de regels strenger. Maar volgens de organisatie is de terugval al veel langer bezig. Daarom komt de organisatie nu met een actieplan. 

In 2014 waren er nog 32.000 opvangplekjes bij onthaalouders, eind vorig jaar was dat aantal geslonken tot 29.700. Een daling van meer dan 2.000 plaatsen. In 2014 trad het nieuwe decreet Kinderopvang in werking. Maar volgens woordvoerster Leen Dubois van Kind en Gezin is de daling al veel langer aan de gang en zijn daar meerdere redenen voor: "Het heeft een zware impact op het gezinsleven, die opvang in de eigen woning. Onthaalouders hebben niet veel privacy Heel veel onthaalmoeders en - vaders vinden het ook moeilijk om alleen te werken. En, tot slot, zetten veel oudere onthaalouders er een punt achter. Maar de instroom van jonge mensen is te weinig om dit op te vangen." 

Kind en Gezin komt daarom met een actieplan. Zo hoopt de organisatie opnieuw meer mensen aan de slag te krijgen als onthaalouder. Het gaat over een hele reeks maatregelen, zegt Dubois: "We willen de onkostenvergoeding voor onthaalouders optrekken. Daarnaast komen er ook meer opleidingstrajecten, zodat mensen die uit een andere sector komen sneller klaargestoomd kunnen worden voor de job." De organisatie wil daarnaast ook meer ondersteuning bieden, onder meer via mentoren die de opleidingen aanbieden. En er komt een sensibiliseringscampagne voor de gezinsopvang. 

De Vlaamse overheid trekt 9.1 miljoen euro uit om dat actieplan te financieren. Het gros daarvan gaat naar die hogere onkostenvergoeding voor onthaalouders. Maar een deel van het bedrag zal ook gebruikt worden om de samenwerking tussen de diensten van onthaalouders te verbeteren. 

Herbeluister hier het gesprek in "De ochtend" met Leen Dubois van Kind en Gezin

Meest gelezen