Strengere regels voor gokreclame op komst: "Nu lijkt het of alles kan"

Tegen het najaar komen er strengere regels rond reclame voor kansspelen en weddenschappen. Dat is te horen bij het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). De Kansspelcommissie is blij met de aangekondigde wetgeving. "Nu ontstaat soms de indruk dat alles kan en mag en dat is niet de bedoeling", klinkt het.

Geens had al eind vorig jaar de nieuwe wetgeving aangekondigd. Vandaag is te horen dat gemikt wordt om het tegen het einde van dit jaar goedgekeurd te krijgen in het parlement. "Het heeft zo lang geduurd, omdat veel mensen, toch 6 verschillende ministers, hierover gaan", zegt Geens daarover. "Het is ook een sector die sterke economische belangen heeft."

De wetgeving rond reclame voor gokken wordt een beetje strenger: zo wordt reclame verboden tijdens bij live-verslaggeving van sportwedstrijden. Voor en na wedstrijden zal het wel nog steeds mogen. Al mag het -volgens Geens- niet tijdens de eerste 15 voor en na de match.

Lees verder onder de video

Videospeler inladen...

Normaal gesproken mag er geen reclame meer voor online sportweddenschappen worden uitgezonden voor 20 uur ’s avonds. De uitzondering op die regel is als er voor dat uur sport wordt uitgezonden, dan mag het wel voor en na de sportwedstrijd. Een kwartier voor en na programma’s die zich op kinderen en minderjarigen richten wordt gokreclame ook verboden. Gokreclame wordt ook verboden op sportuitrusting en materiaal van minderjarige sporters.

Verder wordt volgens de aangekondigde regels het aantal gokreclames per reclameblok beperkt tot één en moeten die voortaan boodschappen over verantwoord spelen bevatten. "Gok met mate" moet voor gokreclame worden wat "met liefde gebrouwen, drink je met verstand" voor alcoholreclames is. Het aantal fysieke gokkantoren zal ook worden beperkt. En online gokken wordt beperkt tot maximaal 500 euro per persoon per maand.

"Nu lijkt het alsof alles mag"

De Kansspelcommissie is blij met de strengere regels. "De goede principes van de kansspelwerking, de inperking van het aanbod en beschermende maatregelen voor gokverslaafden en kinderen worden nu nog niet toegepast bij gokreclame", klinkt het. "Vandaar dat nu de indruk ontstaat dat alles kan en mag, dat is natuurlijk niet de bedoeling."

Lees verder onder de video

Videospeler inladen...

Zoals het nu is, kan het niet verder, vindt de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD). "Mensen met een gokprobleem worden nu ontzettend getriggerd om te gokken en om verder te gokken", zegt Marijs Geirnaert van de VAD. Geirnaert betreurt dat de gokindustrie zoveel reclameblokken heeft gekocht en noemt de VRT een slecht voorbeeld, want ook Sporza maakt reclame voor goksites. 

"Juridisch gezien is er momenteel geen probleem", meldt VRT-woordvoerder Bob Vermeir in een reactie. "Maar als de wetgever vindt dat er strenger moet worden opgetreden, dan gaan we dat natuurlijk ook doen." Vermeir benadrukt dat ze in overleg met de sector nu al strenger zijn dan wettelijk eigenlijk nodig is.

Videospeler inladen...

Meest gelezen