Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Strijdende partijen in Zuid-Soedan sluiten dan toch een staakt-het-vuren

De leiders van de twee strijdende legers in het Afrikaanse land Zuid-Soedan zijn bereid om over 72 uur een bestand in acht te nemen. Dat zou het begin van het einde moeten zijn van een burgeroorlog die het land al vijf jaar verscheurt.

Het akkoord werd ondertekend in Khartoem, de hoofdstad van buurland Soedan, en dat in aanwezigheid van de Soedanese president Omar al-Bashir. Die laatste had bemiddeld tussen de Zuid-Soedanese president Salva Kiir en rebellenleider Riek Machar.

Het bestand zou over 72 uur moeten ingaan. Dat is omdat beide kampen tijd nodig hebben om hun strijders in geïsoleerde gebieden in te lichten. Als de wapens zwijgen, zouden ook gevangenen uitgewisseld worden en zouden humanitaire konvooien toegelaten worden. Het is ook de bedoeling over over vier maanden een overgangsregering voor Zuid-Soedan te vormen, maar over de details daarover zouden de partijen het nog niet eens zijn.

Het zou echter al een succes zijn als de gevechten werkelijk stoppen, want het is niet de eerste keer dat Kiir en Machar een bestand hebben afgesproken. Zuid-Soedan werd in 2011 onafhankelijk van Soedan na een bloedige burgeroorlog die decennia lang geduurd heeft. Twee jaar later brak er dan een oorlog uit tussen de regering van president Kiir en de legereenheden van rebellenleider Machar.

De tol van de oorlog in het straatarme land is enorm. Er zouden tienduizenden slachtoffers zijn gevallen, ook door ondervoeding en ziekten en drie miljoen van de elf miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen, bijna een miljoen daarvan naar de buurlanden. Nochtans is Zuid-Soedan rijk aan olievoorraden, maar de ontwikkeling van het land is tot stilstand gekomen door de oorlog.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen