Videospeler inladen...

Daar is de zomer, daar zijn de trends: wat dragen we, wat eten en drinken we en wat zien en doen we op festivals?

Het schooljaar zit erop, de zomervakantie is officieel begonnen. Het seizoen van de grote en kleinere festivals en tal van barbecues en zomeravonden. Welke outfits zijn er hip deze zomer? Welke hapjes en drankjes zijn helemaal in? En welke trends vallen er te spotten op de festivalweides? Wij vroegen het aan stylist Jani Kazaltzis, Studio Brussel-stem Kirsten Lemaire en enkele trendwatchers.  

Wat dragen we?

Stylist Jani Kazaltzis, die niet enkel op televisie maar ook online op Jani TV modeadvies geeft, ziet enkele duidelijke trends. "Je kan erover discussiëren of wit een kleur is, maar het domineert deze zomer wel onze garderobes. De zomer van 2018 kleurt naast lila (dé trendkleur van dit jaar) ook felroze, gifgroen en knaloranje. Een recept voor fashion crimes, maar wie zijn weg weet met dit kleurenpalet, scoort punten."

"Verder is de bloemenprint terug van nooit echt weggeweest, maakt de typische Versace-print een comeback en zien we veel stoffen met bolletjes. Fashionista's halen hun inspiratie ook in Marrakesh met Arabisch getinte outfits of accessoires. En ja, de spaghettibandjes uit de jaren 90 zijn hélemaal terug. Voor vrouwen met bredere schouders of een zware boezem is dit niet het perfecte trendstuk, maar in principe kan alles!"

We zien veel wit bij de modemerken, en de spaghettibandjes en het klassieke badpak maken een comeback. Maar draag los van de trends vooral waar je zin in hebt.

Jani Kazaltzis, stylist

Op vlak van schoenen zijn witte sneakers wat Kazaltzis betreft voor elk seizoen "een goede basisschoen die zeker mag blijven". "Verder zien we deze zomer veel "ugly sneakers", gebaseerd op de versie van modemerk Balenciaga. En muiltjes en teenslippers zijn letterlijk "hot", want voorzien van een laagje pluimen of fake fur. "Mannen kunnen trouwens gerust sandalen dragen tijdens de zomer", vindt Kazaltzis. "maar kies dan wel voor een mooi model in leder, en niet voor Jezussandalen. En als het wat chiquer moet, dan zijn lichte stoffen sportschoenen dé oplossing."

Wie naar het strand trekt, doet dat deze zomer weer vaker in een badpak. "Ook terug van weggeweest, en in de meeste gevallen heel flatterend en wat specialer. Modellen met één schouder bijvoorbeeld, in speciale stoffen als fluweel, of met een hoog uitgesneden heupdecolleté zijn heel erg in", aldus Kazaltzis. "Aan zwembaden en stranden zien we ook meer en meer kimono's en rieten tassen en hoeden opduiken. En wie een zonnebril draagt, kiest ofwel voor een smal model, of net voor oversized en rond."

Wat zien we op de festivalpodia?

Studio Brussel-presentatrice Kirsten Lemaire start haar festivalseizoen al enkele jaren op Primavera, in Barcelona, eind mei vaak een goede graadmeter voor het komende festivalseizoen. "Festivals programmeren anders dan vijf jaar geleden. Er treden meer livebands met een grotere bezetting op. En opvallend: hiphop staat vaker én hoger op de affiche."

Videospeler inladen...

En naast de festivalpodia?

"Veel festivals zetten meer in op duurzaamheid, en dat kunnen we alleen maar toejuichen", zegt Lemaire. "En de klassieke festivalbonnetjes zijn vaak niet meer het enige betaalmiddel. Je eigen bankkaart of betaalkaarten die je kan opladen: steeds meer festivals kiezen voor zo'n betaalsysteem."

Ook qua kledij is Lemaire iets opgevallen. "De print-op-printcombinaties bij mannen zijn hélemaal terug." Stylist Jani Kazaltzis beaamt. "Ik zie sommige influencers op sociale media goed wegkomen met die zomerse combinatie van een hemdje en een bermuda met de gekste prints. Ik blijf mijn lange hemdsmouwen wel gewoon oprollen. Wat mij betreft, valt zo'n zomerhemd in dezelfde categorie als driekwartsbroeken en Crocs (lacht)."

Videospeler inladen...

En wat is dit jaar hét festivalaccessoire?

Videospeler inladen...

En wat eten en drinken we daarbij? De klassiekers

Geen stad of dorp zonder foodtruckfestival deze zomer, zo lijkt het. "Dat concept blijft enorm populair. We leven in een hapjescultuur: we proeven graag allerlei smaken, uit alle hoeken van de wereld. En zeker in de zomer eten we liever kleine gerechtjes. Daar spelen foodtrucks prima op in", zegt trendwatcher Nathalie Bekx. "Verder lijkt de gin-tonichype nog niet meteen voorbij. Misschien dat we deze zomer kennismaken met enkele nieuwe cocktails op basis van vodka, onder impuls van het WK in Rusland? Al zijn ook mocktails als alternatief aan een opmars bezig."

Foodtrucks en gin-tonic blijven populair.

Nathalie Bekx, trendwatcher

"Wie geen alcohol drinkt, kan deze zomer kiezen voor meer en kwalitatievere mocktails. De tijd dat die alcohovrije alternatieven niet meer waren dan een mierzoete fruitsapmix is voorbij", zegt Konings. "Het succes van Tournée Minérale heeft daarin een rol gespeeld, maar internationaal gezien is er al langer een trend om gezonder te leven, en alcohol, suiker, vet en zout geregeld te beperken. Vooral twintigers en dertigers hebben aandacht voor een gezonde levensstijl."

Er is meer aandacht voor alcoholvrije drankjes na Tournée Minérale. En onze barbecue vol met vlees blijft heilig.

Herman Konings, trendwatcher

Verder blijft de Belg verknocht aan zijn barbecue. "We steken meer energie in de bijgerechten, die wat gezonder zijn dan wat er op de barbecue zelf belandt. En we experimenteren met aperitiefhapjes. Maar eigenlijk blijft de barbecue voor veel mensen de perfecte zomerse "guilty pleasure", zegt Konings. "In ons dagelijks leven hebben we misschien meer aandacht voor gezonde voeding, die wel altijd smaalvol moet zijn. Maar op andere dagen willen we een échte vette hap, zonder compromissen. Naast de klassieke frituurfrieten of fastfood blijft onze zomerse barbecue volgeladen met vlees iets waar we graag van genieten, en niet op inboeten."

Meest gelezen