Tot in de Amerikaanse hoofdstad Washington werd actie gevoerd voor Noura Hussein. Foto: Avery Jensen.

Verkracht Soedanees meisje Noura Hussein ontsnapt aan de doodstraf

In Soedan is de doodstraf van het 19-jarige meisje Noura Hussein omgezet in vijf jaar cel. Mensenrechtengroepen hadden eerder geprotesteerd tegen het vonnis. De jonge vrouw was gedwongen om te trouwen met een man die ze niet wou en had hem vermoord toen hij haar verkrachtte.

Volgens de advocaat van de vrouw heeft het hof van beroep in de Soedanese hoofdstad Khartoem de doodstraf verworpen en omgezet in vijf jaar cel. De familie van Hussein moet ook iets meer dan 18.000 euro "bloedgeld" betalen aan de familie van haar vermoorde echtgenoot.

In mei had een andere rechtbank Noura Hussein ter dood veroordeeld omdat ze haar man had gedood tijdens een poging tot verkrachting. Dat had in en buiten Soedan tot veel protest geleid en onder meer de mensenrechtenorganisatie Amnesty International was een campagne gestart om de doodstraf van Hussein in te trekken. Niet minder dan 400.000 mensen wereldwijd tekenden een petitie voor het intrekken van de doodstraf, onder hen de actrice Emma Watson en het model Naomi Campbell.

De zaak van Noura Hussein is een voorbeeld van hoe gedwongen kinderhuwelijken uit de hand kunnen lopen. Op 16-jarige leeftijd werd ze door haar familie gedwongen om te trouwen met een man van 35. Toen ze seks weigerde, werd ze door hem verkracht terwijl zijn familieleden haar vasthielden. Tijdens een volgende verkrachtingspoging heeft ze haar echtgenoot met een mes doodgestoken.

In Soedan is het niet ongebruikelijk dat kinderen vanaf 10 jaar uitgehuwelijkt worden. Verkrachting binnen het huwelijk wordt wettelijk niet erkend. Amnesty International heeft via een tweet opgelucht gereageerd op de beslissing van de rechtbank en bedankt de 400.000 mensen die zich voor haar ingezet hebben.

Meest gelezen