Videospeler inladen...

EU-top over migratie: "Tusk wil vooral een psychologisch afstooteffect creëren"

Vandaag en morgen komen de Europese staatsleiders samen in Brussel. Op de Europese Top staan verschillende thema's op de agenda, maar vooral migratie zal centraal staan. Vandaag deel 2 in deze reeks: Europakenner Rob Heirbaut vertelt wat we mogen verwachten.

Wat zal er besproken worden op de Europese Top?

Videospeler inladen...

Er staan een aantal zware en belangrijke dossiers op de agenda. De handelsoorlog met de VS, de brexit en de toekomst van de eurozone bijvoorbeeld. Maar wat de meeste aandacht zal krijgen is migratie. Dat heeft niets te maken met dat we te maken hebben met meer illegale migratie naar Europa, integendeel, er komen in vergelijking met 2015 veel minder mensen met bootjes naar Europa. 

Het heeft vooral te maken dat de politieke situatie in een aantal lidstaten als gevolg van de migratiecrisis van 2015 volledig veranderd is.

Denk maar aan de nieuwe Italiaanse regering die aan de macht kwam en plots weigert om boten van ngo's met vluchtelingen te laten aanmeren. En ook in Duitsland heb je een politieke crisis die over migratie gaat. 

Europees president Donald Tusk wil dat er knopen worden doorgehakt. "Als we nu niet reageren, dan zullen er in de toekomst nog meer partijen met radicale ideeën aan de macht komen", zegt Tusk.

Wat zijn de twistpunten over migratie?

Videospeler inladen...

Vluchtelingen die toekomen met bootjes in Italië, Spanje en Griekenland zorgen voor onenigheid. Italië zegt dat het een Europees probleem is en dat de vluchtelingen zo snel mogelijk verspreid moeten worden onder de lidstaten. Een voorstel daarover ligt al 2 jaar op tafel, maar daar wordt nu ook geen doorbraak over verwacht. Verschillende Oost-Europese landen liggen dwars. Zij willen de buitengrenzen sluiten.

Het lijkt dat we meer zullen evolueren naar het sluiten van de buitengrenzen. Donald Tusk stelt dat we opnieuw baas moeten zijn over onze eigen buitengrenzen. Hij doet een voorstel over "ontschepingsplatformen". Boten zouden niet meer aanmeren in Europese havens, maar ze worden naar een derde (Noord-Afrikaans?) land gebracht. Daar zouden mensen de kans krijgen om asiel te vragen. Sommigen krijgen dan asiel, anderen niet en mogen niet meer naar Europa komen.

Tusk wil vooral een psychologisch afstooteffect creëren. Eens het algemeen geweten is dat Europa op deze manier functioneert zullen er minder of geen illegale oversteekpogingen meer gebeuren. De Europese president wil het businessmodel van de mensensmokkelaars doorbreken. Hij verwijst naar het succes van de deal met Turkije. Die leidde ook tot een daling van het aantal mensen die de oversteek maakten.

Welke resultaten mogen we verwachten?

Videospeler inladen...

De lidstaten zullen het vermoedelijk een akkoord vinden om te onderzoeken hoe zo'n ontschepingsplatformen in de praktijk kunnen werken. Verschillende landen zullen benadrukken dat dit allemaal moet gebeuren in naleving van de mensenrechten. Ze vrezen dat mensen die echt op de vlucht zijn voor oorlog ook geweerd zullen worden.

Europees president Tusk zal vragen om meer geld vrij te maken om de buitengrenzen te beschermen. Dat zal kaderen in de discussie over de meerjarenbegroting van de Europese Unie. Tusk wil dat er een pot geld komt om akkoorden te sluiten met Afrikaanse landen om volwaardige grensagentschappen uit te bouwen.

Meest gelezen