Waarschuwingsfase warmteactieplan van kracht: met deze tips houdt u het hoofd koel

Vanaf vrijdag wordt heel warm weer voorspeld. Daarom start het Agentschap Zorg en Gezondheid vandaag de waarschuwingsfase van het Vlaams warmteactieplan. Intermediairs die werken naar kwetsbare groepen, zoals gemeentes, thuiszorgdiensten, woonzorgcentra, huisartsen, kinderopvang en jeugdverenigingen, krijgen een herinnering en tips om maatregelen te nemen tegen de warmte. Wij sommen alvast wat tips voor u op.

"We starten vandaag de waarschuwingsfase zodat iedereen de tijd heeft om zich voor te bereiden op het warme weer vrijdag en in het weekend. Ons algemene advies luidt: drink voldoende, hou jezelf en je huis koel. Maar we vragen ook uitdrukkelijk om zorg te dragen voor anderen. Hou kinderen in de gaten, ga langs bij oudere mensen of mensen die er alleen voor staan. Drinken zij wel voldoende? Is hun kledij aangepast aan de warmte? Hebben zij een koele plek om te rusten? ", aldus woordvoerder Joris Moonens. "Naast het algemene publiek, verenigingen en lokale besturen richten we ons ook specifiek naar organisaties die met kwetsbare groepen werken, zoals ouderen, kinderen en zieke mensen. We vragen hen om hun interne warmteactieplan te activeren, met maatregelen zoals extra sensibilisatie bij hun publiek en personeel, aangepaste activiteiten en warmtewerende maatregelen."

Het Vlaams warmteactieplan bestaat uit een waakzaamheidsfase en een waarschuwingsfase, legt Zorg en Gezondheid uit. Tijdens de waarschuwingsfase, die loopt van 15 mei tot 30 september, krijgen de intermediairs een herinnering om zich organisatorisch voor te bereiden op warmteperiodes en eventuele acties te kunnen voorbereiden. De waarschuwingsfase start 0 tot 2 dagen voor het echt warm wordt. Dan stuurt de overheid een waarschuwingsmail uit naar een lijst van organisaties die met kwetsbare groepen werken, zodat zijn gepaste maatregelen kunnen treffen.

Tips

  • Ga op warme dagen extra langs bij ouderen of bel regelmatig. Neem wat groenten en fruit mee zodat de oudere lichte maaltijden kan eten.
  • Wacht niet tot uw kind dorst heeft om het drinken te geven
  • Pas het menu aan de warme weersomstandigheden aan
  • Zet ramen open zodra het buiten koeler is dan binnen
  • Verplaats u naar een koelere plek buitenshuis indien uw woning ontoereikend gekoeld kan worden

Voor meer tips en adviezen kan iedereen terecht op de website www.warmedagen.be, en via de Facebookpagina "Warme dagen". Voor intermediairs is er op de website een campagnetoolkit met ideeën voor lokale acties.

Zorg en Gezondheid houdt de weersvoorspellingen in de gaten en zal de waarschuwingsfase weer afgelasten als er koeler weer voorspeld wordt, klinkt het nog.

Meest gelezen