Videospeler inladen...

WK-gekte doet Belgen meer online gokken

Dubbel zoveel Belgen gokken online tijdens het WK voetbal. Dat schrijft de krant De Tijd en blijkt uit cijfers van de Kansspelcommissie. Dagelijks plaatsen meer dan 100.000 Belgen een online weddenschap. Dat zijn er dubbel zoveel als normaal, zegt de Kansspelcommissie.

In de aanloop naar het WK voetbal in Rusland zag de Kansspelcommissie het aantal spelers dat online gokt, fors toenemen. Het aantal spelers dat dagelijks actief is, ging van 40.000 eind mei naar meer dan 110.000 vandaag. Uitschieter was de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Panama, met ruim 123.000 unieke spelers.

De Kansspelcommissie brengt de gokactiviteiten in ons land in kaart. Spelers moeten zich verplicht registreren vóór ze kunnen wedden op een goksite die een vergunning heeft. In België zijn er bijna 800.000 geregistreerde spelers. Het zijn vaak jonge gokkers. Ruime de helft van de spelers die regelmatig wedden, is tussen 18 en 30 jaar.

De Kansspelcommissie ziet het WK-effect op het aantal nieuwe spelers. Tot half mei kwamen er dagelijks minder dan 2.000 online accounts bij. In de aanloop van het WK steeg het tot 8.000 en meer. De eerste wedstrijd van de Rode Duivels was goed voor een piek van 9.341 nieuwe spelers.

In de aanloop van het WK was er ook heel wat reclame voor sportweddenschappen. Dit zorgde voor heel wat kritiek. Het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werkt samen met dat van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (NVA) aan een nieuwe regeling. Eind dit jaar moet een wet van kracht worden die gokreclame tijdens en rond sportwedstrijden verbiedt. Daarnaast moeten strengere identiteitscontroles gokkers beter beschermen.

Videospeler inladen...

Een gevoel dat we een kleine David zijn die vecht tegen Goliath

Marijs Geirnaert, directeur Vereniging voor alcohol- en drugproblemen

De vereniging voor alcohol en andere drugproblemen waarschuwt naar aanleiding van de cijfers opnieuw voor het gevaar van online gokken. Het wijst hierbij op de vele reclames voor online gokken.

"Er worden grote budgetten ingezet op gokken en reclame", zegt Marijs Geirnaert van VAD. "Preventie verzinkt daarbij volledig in het niets. Als je de cijfers van nieuwe spelers bekijkt, is het een gevoel dat we een kleine David zijn die vecht tegen Goliath."

Geirnaert waarschuwt ook dat het gokken voor heel wat mensen problematisch kan worden. "Voor wie nu al kampt met gokproblemen kan het een trigger zijn om nog meer te gokken". Maar ook voor jongeren is het niet zonder gevaar. "Jongeren kunnen de smaak te pakken krijgen en gokken én kijken naar voetbal als iets normaal gaan beschouwen", zegt Geirnaert.

Belgische gokkers verlaten illegale websites voor een legaal, veilig en gecontroleerd aanbod

“De toename van het aantal nieuwe spelersaccounts is een logische ontwikkeling”, stelt BAGO, de Belgische vereniging van private kansspeloperatoren. “Deze trend is gelinkt aan de start van het WK en zou aan het einde van dit evenement moeten gaan liggen.”

BAGO bevestigt de verhoging maar wijst vooral op de tendens bij Belgische consumenten om illegale websites te verlaten en om te spelen in een legale, veilige en gecontroleerde omgeving.

Herbekijk de reportage over gokken uit "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen