7 en 10 jaar cel op "puddingmoordproces" voor koppel dat grootvader vermoordde

De rechter in Brussel heeft straffen van 7 en 10 jaar cel uitgesproken in de zogenoemde "puddingmoordzaak". De twee verdachten, de kleindochter van het slachtoffer en haar man, mengden XTC-pillen in de pudding van hun grootvader om hem te vermoorden. Volgens de rechtbank is er sprake van moord, maar zijn er wel verzachtende omstandigheden.  

De zaak draait rond de dood op een 89-jarige man uit Pepingen. Naar de buitenwereld een vriendelijke man die zijn fortuin verdiende in de transportsector. "Maar binnen het gezin handelde hij als een onhebbelijke tiran die op het sterfbed van zijn dochter zei dat ze kon doodvallen", sprak de openbaar aanklager tijdens haar vordering op het proces, begin deze maand.

"De daden van het slachtoffer hebben bijgedragen tot een gevoel van wanhoop bij de beklaagden", sprak de rechter in haar vonnis. "Zo heeft de kleindochter zwaar afgezien van de beledigingen aan haar en aan het adres van haar vader en moeder. Ze heeft geleden onder de ruzies en de hele situatie woog emotioneel heel zwaar. Maar het recht op leven is fundamenteel en moet beschermd worden. De beklaagden moeten beseffen dat ze het recht niet in eigen handen kunnen nemen."

De beklaagden moeten beseffen dat ze het recht niet in eigen handen kunnen nemen

De echtgenoot van de kleindochter kreeg 10 jaar cel. Hij had het plan om het slachtoffer te vermoorden met drugs uitgewerkt en had de xtc-pillen aangekocht. Zijn vrouw werd veroordeeld tot 7 jaar cel. De rechtbank hield bij de straftoemeting onder andere rekening met de gezinssituatie van het koppel, hun blanco strafblad en met de tijd die het hele dossier in beslag had genomen. 

Meest gelezen