Ook Belgische slagers slachtoffer van bedreigingen: "Bepaalde groep van extreme veganisten"

Ook Belgische slagers krijgen te maken met vandalisme en doodsbedreigingen. Wie er achter zit? Net zoals in Frankrijk kijken de slagers ook hier richting extremistische vegetariërs en veganisten. “Het ergste zijn de bedreigingen”, zegt slager Erwin Mertens in "Nieuwe feiten" op Radio 1. Hij werd al meermaals slachtoffer.

“Zoals meerdere collega’s in België maken we de laatste maanden toestanden mee die niet meer als normaal kunnen worden beschreven”, zegt de Leuvense slager Erwin Mertens in "Nieuwe feiten".

Mertens doelt op het vandalisme, de pesterijen en de bedreigingen die slagers in ons land ontvangen. Mertens zelf is ook al het slachtoffer geworden, met stickers op de vitrine van zijn slagerij, krassen op zijn bestelwagen en beschadigde fietsen. Hij vond ook een schaaltje met uitwerpselen van dieren in zijn brievenbus.

Er wordt gerefereerd naar het slachten van dieren en hoe het zou zijn als ze dat met mij zouden doen

Erwin Mertens, slager

"Het ergste zijn de bedreigingen" zegt Erwin Mertens. “Het gaat meestal via de facebookpagina van de zaak. Er wordt gerefereerd naar het slachten van dieren en hoe het zou zijn als ze dat met mij zouden doen.”

De slagers kijken richting vegetariërs en veganisten. Mertens wil ze niet allemaal in een verkeerd daglicht stellen. “Het is een bepaalde groep van veganisten die extreem zijn”, zegt hij. “Het wil niet zeggen dat elke veganist of vegetariër extreem is. Maar die 1 procent die er tussen zit, die bedreigen slagers, gaan sociale media bewerken, plakken stickers op de vitrine, maken krassen…”

Net zoals in Frankrijk en Nederland

Wie de daders juist zijn, is een vraagteken. “De bedreigingen zijn in perfect Nederlands geschreven”, verduidelijkt Mertens. “Dus ofwel komen ze uit België of Nederland. Maar gaat iemand van Nederland naar Leuven afzakken om een sticker op de vitrine te plakken of krassen te maken?”, vraagt Mertens zich af.

Feit is wel dat ook slagers in onze buurlanden te maken hebben met dezelfde acties. Slagers in Frankrijk hebben zelfs minister van Binnenlandse Zaken Collomb om bescherming gevraagd tegen het geweld en de intimidaties van veganistische actievoerders. Aanleiding waren tal van incidenten in het noorden van het land.

Ze moeten het op een ander niveau aankaarten maar niet rechtstreeks de kleine slager aanpakken

Erwin Mertens, slager

Mertens stapte na een reeks van incidenten naar de politie. Er loopt een onderzoek, maar een probleem is wel dat er wordt gewerkt met valse facebookprofielen en dus moeilijk traceerbaar zijn.

Toch blijft Mertens begrip hebben voor mensen die vinden dat dieren niet mogen geslacht worden. “Maar dit is hier de discussie niet”, zegt hij. “Wat die enkelingen doen zijn misdaden. Ze moeten het op een ander niveau aankaarten maar niet rechtstreeks de kleine slager aanpakken die al het slachtoffer is van het slechte imago van de vleesindustrie, waar hij niets met te maken heeft.”

Beluister hier het volledige gesprek met Erwin Mertens

Meest gelezen