Extra controles na examens en WK: bij 1 op de 3 werd er alcohol geschonken aan minderjarigen

Volksgezondheid had ervoor gewaarschuwd: met het WK en het einde van de examens zouden er extra controles zijn om te voorkomen dat minderjarigen alcohol kopen. Maar toch werd er bij één op de drie controles in cafés, nachtwinkels of op fuiven inbreuken vastgesteld. Dat schrijft Het Nieuwsblad. "Meer en meer stellen we vast dat jongeren zich organiseren en bijvoorbeeld drank doorgeven", zegt Paul Van den Meerssche aan VRT NWS.   

Het einde van de examens, het mooie weer en het WK voetbal: hét moment voor velen om zich even helemaal te laten gaan. Maar FOD Volksgezondheid zou een oogje in het zeil houden en extra controles doen om na te gaan of de minimumleeftijd voor alcohol gerespecteerd werd. Dat betekent: bier en wijn vanaf 16 jaar, sterke dranken vanaf 18.

En de resultaten van die extra controles liegen er niet om. De voorbije week voerden de controleurs 270 controles uit en er waren 78 inbreuken. Bij één op de drie controles werd een jongere dus betrapt met alcohol. Het gaat dan om uitbaters die alcohol schenken of verkopen aan minderjarigen, maar ook om mensen die alcohol doorgeven aan jongeren. 

"Dat is veel", zo zegt Paul Van den Meerssche van Volksgezondheid, "maar de cijfers komen overeen met de vorige jaren". "We stellen wel meer en meer vast dat jongeren zich organiseren en drank doorgeven. Zeker op plaatsen waar gemeenten of fuiven inspanningen doen." 

We stellen meer en meer vast dat jongeren zich organiseren en drank doorgeven

Paul Van den Meerssche - FOD Volksgezondheid

En vooral het voordrinken blijft een probleem. "Bij meer dan de helft van de nachtwinkels hebben we moeten vaststellen dat ze alcohol verkopen aan jongeren. Dat uit zich ook op de fuiven zelf: kleine groepjes jongeren drinken zich in, gewoon op de openbare weg. Ze generen zich niet."

Ook dit weekend en de rest van de zomer zullen de controleurs van Volksgezondheid extra controles uitvoeren tijdens bijvoorbeeld het WK of de festivals.

Meest gelezen