Videospeler inladen...

Britse prins William bezoekt de Klaagmuur

William bezocht eerder Jordanië en de Palestijnse Gebieden, en besloot zijn rondreis in het Midden-Oosten met een bezoek aan het politiek gevoelige Jeruzalem.

Zere tenen

Voor prins William en zijn entourage was het op eieren lopen. Zijn bezoek was nauwgezet geregisseerd, om er zeker van te zijn dat hij onderweg niet op zere tenen zou trappen.  Nu hij, vanuit de luchthaven Ben-Gurion weer naar Londen aan het vliegen is, is iedereen het erover eens dat hij zich op onberispelijke wijze van zijn taak heeft gekweten.

Vooral zijn bezoek aan de Klaagmuur werd met argusogen bekeken. De Klaagmuur is niet alleen een heilige plek voor de Joden, hij grenst ook aan de al-Aqsamoskee, voor de moslims één van de belangrijkste moskeeën ter wereld. 

Prinses Alice

Vergezeld van een rabbijn en met een keppeltje op het hoofd legde William zijn rechterhand tegen de muur, en stak hij een briefje tussen de stenen, zoals de Joodse traditie het voorschrijft. Eerder had hij de Olijfberg bezocht, waarna hij het graf van zijn overgrootmoeder prinses Alice ging groeten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog redde zijn Joden van de nazivervolging en van een gewisse dood. Als vrome christen was het haar laatste wens om begraven te worden in Jeruzalem.

In de Kerk van het Heilig Graf, de plek waar christenen geloven dat Jezus is gekruisigd, begraven en herrezen, werd hij begeleid door een groep van religieuze leiders van verschillende gezindten. Daarna vertrok hij naar de luchthaven. Gisteren sprak William ook met Palestijnse leiders en zakenlui en beklemtoonde hij: "U bent niet vergeten."

Prins Charming

Het Verenigd Koninkrijk heeft nauwe historische banden met de regio. De Balfourverklaring van 1917 (naar de toenmalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Balfour) lag aan de basis van de internationale steun voor een thuisland voor de Joden. Het Verenigd Koninkrijk bestuurde Palestina,  voluit Brits Mandaat Palestina, in naam van de Verenigde Naties. Israël bevocht zijn onafhankelijkheid met bomaanslagen tegen het Britse bestuur, onder meer die op het Koning Davidhotel in 1946, die aan eenennegentig mensen het leven kostte.

"Tot wel elkaar terugzien, getekend, Prins Charming," tweette de Britse ambassade in het Hebreeuws, terwijl het vliegtuig van William naar de startbaan op de luchthaven taxide.

Meest gelezen