FLIP FRANSSEN

Dieven aan de haal met bliksemafleiders

Dieven slaan nu ook toe op hoogspanningslijnen. Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, slaat alarm. Elia meldt tien km aan gestolen kabels ter waarde van 100 000 euro. 

Dieven slaan nu ook toe op hoogspanningslijnen. Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, slaat alarm. De dieven klimmen in de hoogspanningsmasten en maken daar de koperen kabels los die dienen als aarding voor het geval dat de bliksem op de masten slaat. 

Dat is potentieel gevaarlijk, het hoogspanningsnet zou bij een blikseminslag ernstig beschadigd kunnen zijn. Bovendien is het ook levensgevaarlijk voor de dieven zelf: ze klimmen in de masten en werken daar vlakbij de leidingen waarop erg hoge spanning zit.

Geen makkelijke klus

Het vaststellen van de diefstallen is niet eenvoudig. Op de bliksemafleiders zit er namelijk geen spanning en dus is het voor Elia niet eenvoudig om meteen te merken dat er wat aan de hand is. Een paar weken geleden stelde Elia zo’n diefstallen vast in een bosrijke omgeving in de provincie Luxemburg.

En recent nog is er een diefstal geweest in de omgeving van Diest in Vlaams-Brabant. Elia vraagt aan de bevolking om mee uit te kijken naar verdachte handelingen en contact op te nemen met de politie. Elia voert zelf ook bijkomende controles uit.  

100 000 euro!

In het verleden hebben vooral Infrabel en de spoorwegen te maken gehad met koperdiefstallen. Maar ook Elia had er in het verleden al mee te maken. Achter de diefstallen bleek toen een Roemeense bende te zitten. Op dit moment hebben de dieven tien km aan koperen kabels gestolen ter waarde van 100 000 euro.  

Meest gelezen