Videospeler inladen...

"Doodgeschoten voor de ogen van mijn opa"

Vrijdagavond is het zover: het Waterfront. Dé herdenking van de zeedoden tijdens WOI. Meer dan 3.000 bootjes worden op één lijn in zee gelegd, van Oostende tot Zeebrugge. Op één van die bootjes staat de naam van slachtoffer "Jean Severy". Joris Hessels van Radio Gaga trok naar zijn achterkleinzoon, die tot voor kort niet wist hoe zijn overgrootvader gestorven was.

Complete verrassing

Ronny Severy kreeg een goeie maand geleden telefoon van het "In Flanders Fields Museum" in Ieper. Met de vraag of hij schipper Jean Severy kende. Het museum hielp mee om de namen van de slachtoffers die tijdens de Eerste Wereldoorlog gestorven zijn op zee te selecteren. Die namen komen vrijdagavond op de bootjes te staan, als eerbetoon aan hen.

Overgrootvader

Ronny Severy viel uit de lucht. Hij had nog nooit van Jean Severy gehoord. Want Ronny heeft nauwelijks nog familie. Maar toen de medewerker vertelde dat zijn zoon Robert heette en die op zijn beurt een zoon had die hij Frans noemde, was het voor Ronny duidelijk: "Dit is mijn overgrootvader". 

Doodgeschoten voor zijn zoon

Jean Severy en zijn zoon waren vissers. Tijdens WOI vluchtten ze naar Engeland om daar hun brood te verdienen. Op een dag stootte hun vissersboot, de "Edouard-Marie" op een Duitse onderzeeboot. En zo kreeg Ronny met mondjesmaat te horen hoe zijn overgrootvader gestorven is. Dit is een fragment uit de mail van het "In Flanders Fields Museum".  

"Op 5 maart 1918 rond 7u in de morgen bevond de Edouard-Marie zich ten zuiden en in de buurt van Wolf Rock, toen een Duitse onderzeeboot werd opgemerkt. Het bleek om de UC-75 te gaan. De Duitse onderzeeboot beschoot de Edouard-Marie met haar kanon en vervolgens werd de Edouard-Marie geënterd door de UC-75 en werden er springladingen geplaatst om de Edouard-Marie te doen zinken. Blijkbaar was ondertussen Jean Severy zwaargewond geraakt tijdens de beschieting. Toen er Duitsers aan boord kwamen van de Edouard-Marie was daarbij ook een officier die besloot Jean Severy met een genadeschot uit zijn lijden te verlossen gezien de ernst van zijn verwondingen en dat in het bijzijn van zijn zoon Frans Severy en niettegenstaande de smeekbeden van deze laatste."

Zwaar geschokt

Ronny is nog altijd geschokt. Zijn grootvader heeft met zijn eigen ogen gezien hoe zijn eigen vader werd doodgeschoten. Maar erger nog, niemand wist dat. "Niemand in onze familie heeft daar ooit iets over gezegd. Mijn grootvader niet (zie foto), ook mijn eigen vader niet. Waarschijnlijk vond mijn grootvader het te gruwelijk om erover te praten", vertelt hij aangeslagen aan Joris.

Videospeler inladen...

Meest gelezen