ans brys

Bekijk de barokke altaarstukken van Fabre met 450.000 dekschilden van de juweelkever 

In de Sint-Augustinuskerk in Antwerpen zijn drie nieuwe monumentale altaarstukken van Jan Fabre onthuld. De kunstenaar maakte de werken met 450.000 dekschilden van de juweelkever.  Het gebouw in de Kammenstraat doet nu dienst als concertzaal van muziekcentrum AMUZ. 

In 1628 kregen de drie grootste barokschilders Rubens, Jordaens en Van Dyck kregen de opdracht van de Augustijnen om drie altaarstukken te maken voor hun kloosterkerk, de Sint-Augustinuskerk in de Kammenstraat.

Peter Paul Rubens schilderde het doek voor het hoofdaltaar, Jacob Jordaens en Antoon Van Dyck verfraaiden het Appollonia- en het Augustinusaltaar in de rechter- en linkerzijbeuk. Die werken maken nu deel uit van de permanente collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen (KMSKA). 

Fabre maakte 400 jaar na de opening van de kerk, in 1618, in het kader van het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018 drie opvallende nieuwe altaarstukken voor de kerk. De Antwerpse kunstenaar werkte er meer dan twee jaar aan en is erg gelukkig met het resultaat (beluister audiofragment hieronder):  

Zijn werken kregen de titels "Het monastieke optreden", "Het mystieke contract" en "De extatische opname" mee. De glimmende scarabeeënmozaïeken zijn 5,5 meter hoog (voor het hoofdaltaar) en 4 meter (voor het zijaltaar) en zullen permanent blijven hangen. 

ans brys

Als materiaal voor zijn alternatieve interpretaties, koos Fabre voor de dekschilden van de juweelkever. De kunstenaar maakte eerder al gelijkaardige werken, zoals de permanente plafondsculptuur "Heaven of delight" (2002) in de Spiegelzaal van het Koninklijk Paleis in Brussel. 

Het effect van de schilden van de juweelkever houdt het evenwicht tussen mozaïek en de klassieke olieverf. De dekschilden hebben door de lichtreflectie elk een totaal andere intensiteit. Dat zorgt voor een letterlijke metamorfose van het beeld bij een veranderende lichtinval.

ans brys

"Met de altaarstukken die Jan Fabre realiseerde, trekt AMUZ weer een nieuwe lijn tussen heden en verleden”,  zegt Bart Demuyt, algemeen en artistiek directeur van AMUZ. “En of het nu om een schilderij gaat of om een muziekstuk, hoe meer je binnentreedt en hoe meer je je verdiept in de wereld van de kunstenaar, hoe rijker en diepgaander je ervaring wordt.”

De kunstwerken van Jan Fabre kunnen worden bezichtigd van 3 juli tot en met 9 augustus: op maandag tussen 14 en 20 uur en op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 14 tot 17 uur. Van 3 september tot en met 10 december 2018: enkel op maandag tussen 14 en 20 uur of tijdens concerten of bijzondere stadswandelingen.