Videospeler inladen...

Gevangeniswezen: "Gevangenisdirecteurs wél voorstander van minimale dienstverlening"

De gevangenisdirecteurs zijn voorstander van een minimale dienstverlening en willen daar dringend een akkoord over. Dat zegt het gevangeniswezen. De cipiers zijn al meer dan een week aan het staken in de Vlaamse gevangenissen. Zij zijn tégen de regeling die de regering wil invoeren, waarbij cipiers bij een staking zouden worden opgeroepen om te komen werken. 

Al negen dagen lang leggen de cipiers in Vlaanderen het werk neer in de gevangenissen. De reden? De cipiersbonden gaan absoluut niet akkoord met de minimale dienstverlening die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil invoeren bij stakingen. Daarbij moet de vakbond 72 uur voor een staking laten weten wie werkwillig is. 48 uur voor de staking moeten ze ervoor zorgen dat er genoeg vrijwilligers zijn om de minimale dienstverlening te voorzien. "Gebeurt dat niet, dan kan de gouverneur mensen opvorderen om te komen werken", zei Geens. 

Maar de directeurs van de gevangenissen zelf zijn al lange tijd vragende partij om een minimale dienstverlening in te voeren. "We kunnen niet achterblijven in Europa," zegt Kathleen Van De Vijver van het gevangeniswezen. "Wij hopen dat de minimale dienstverlening er zal doorkomen. Dan kunnen we ook toestanden zoals vandaag bij langdurige stakingen voorkomen."

We kunnen niet achterblijven in Europa en hopen dat de minimale dienstverlening er zal doorkomen. 

Kathleen Van De Vijver, woordvoerder gevangeniswezen

En die toestanden zijn niet bijzonder rooskleurig voor de gevangenen. Zij zitten momenteel bijna 24 uur per dag in hun cel en hebben amper de mogelijkheid om bezoek te ontvangen. Er wordt wel geprobeerd om de gevangenen om de twee dagen te laten douchen, maar ook dat kan alleen als de politie bijspringt. 

Intussen is er vanmorgen een nieuw overleg geweest tussen de cipiersbonden en de minister. Volgens Filip Dudal van ACV verliep het overleg wel constructief, maar kwamen de moeilijke hoofdstukken nog niet aan bod. "De vakbonden hebben opmerkingen gemaakt, de heikele punten moeten nog aan bod komen."

De vakbonden staken dus verder en dat doen ze de komende twee weken elke dag in een andere regio: afwisselend in Brussel, Vlaanderen en Wallonië. Maandag gaat het overleg voort, nog zeker tot en met 5 juli.  

Videospeler inladen...

Meest gelezen