Een familielid toont een foto van een van de vermiste jongens.
AFP or licensors

Nog altijd geen spoor van vermiste jongens in ondergelopen Thaise grot

In het noorden van Thailand is er nog altijd geen spoor van de twaalf jonge voetballers en hun coach die vast zitten in een ondergelopen grot. De reddingswerkers hebben intussen versterking gekregen van Amerikaanse en Britse specialisten. Er zijn ook honderden extra Thaise militairen ingezet.

Honderden Thaise militairen hebben versterking gekregen van Britse grotduikers en een ploeg van het Amerikaanse leger bij de zoektocht naar de twaalf jonge voetballers en hun coach die sinds zaterdagmiddag vermist zijn. Hun fietsen en enkele spullen werden aangetroffen bij de ingang van een grottencomplex, niet ver van de grens met Myanmar.  Al vijf dagen en vijf nachten wordt met man en man gezocht naar de vermiste jongeren -12 jongens tussen 11 en 16 jaar en hun coach van 25-, terwijl wanhopige familieleden voor de grot de wacht houden.

AFP or licensors

Het grottencomplex van Tham Luang is 6 tot 8 kilometer lang en is een aaneenschakeling van grote kamers, die met elkaar verbonden zijn door lange gangen. De grot is een lokale bezienswaardigheid, maar kan in het regenseizoen, van juni tot oktober, onder water komen te staan.

AFP or licensors

Er wordt dan ook verondersteld dat de jongens zaterdag werden verrast door het stijgende water. De voorbije dagen is het intens blijven regenen, waardoor het het werk van de reddingsteams en duikers erg wordt bemoeilijkt, en de ongerustheid over het lot van de jongens toeneemt. 

AFP or licensors

De voorbije nacht bleef het water stijgen met zo'n 15 centimeter per uur. De gangen in de grot zijn grotendeels onder water gelopen, en volgens de duikers staat het ook in sommige kamers al tot aan het plafond. In de kamers die nog niet zijn volgelopen, is er weinig zuurstof meer.

AFP or licensors

Toch hebben de reddingswerkers nog altijd hoop om de jongens levend terug te vinden. Ze zoeken niet alleen binnenin de grot, maar ook daarbuiten. In de omgeving wordt gespeurd naar natuurlijke schachten die van boven naar het binnenste van de grot leiden. Via die schachten kan frisse lucht naar binnen, en mogelijk zelfs voedsel. De Thaise politie- en militaire diensten hebben 600 extra manschappen ingezet om te zoeken naar zulke schachten. Er worden helikopters ingezet, maar door de hevige regen ondervinden ook die grote moeilijkheden.

AFP or licensors

Ouders en verwanten van de vermiste jongens zitten nu al vijf dagen en evenveel nachten in tentjes bij de ingang van de grot. Ze hopen dat de jongens -als ze zijn terechtgekomen in een ondergrondse kamer die nog niet is volgestroomd- sterk genoeg zijn om het dagenlang zonder voedsel vol te houden. "Ze zijn jong en sportief, dat speelt in hun voordeel", zegt een Amerikaanse deskundige aan het persagentschap AP. "De grootste bezorgdheid is dat ze wanhopig worden en proberen te ontkomen in het woelige water." 

Meest gelezen