Podcasts zijn hot: 4 VRT NWS-gezichten en fervente fans prijzen hun favoriete podcasts aan

Podcasts, tot voor kort leek het iets voor een select clubje ingewijden, maar intussen is het audioformat bijzonder populair. Het aanbod is dan ook enorm, en vooral: het biedt voor elk wat wils. Bijkomend voordeel: u kunt podcasts beluisteren waar en wanneer u maar wil: tijdens een lange autorit, tijdens het sporten, maar ook, zo blijkt: in bed of in bad. Vier VRT NWS-medewerkers, Riadh Bahri, Ruth Joos, Tom Van de Weghe en Philip Heymans zijn absolute fan van het genre en geven u hun beste tips. 

Riadh Bahri, journalist VRT NWS

Videospeler inladen...

Verslaggever Riadh Bahri is sinds enkele maanden volledig in de ban van podcasts. Hij beluistert ze in de auto, tijdens het sporten en 's avonds in bed. Welke podcasts hij beluistert hangt af van de gelegenheid. "Tijdens het sporten luister ik liever naar serieuze zaken zoals een uiteenzetting over het nucleair akkoord met Iran bijvoorbeeld. Dat geeft me op een of andere manier meer energie om sneller te lopen", zegt hij. Voor het slapengaan luistert hij dan weer liever naar sterk gemonteerde verhalen.

- Morning Joe (NBC News):  Een Amerikaans duidingsmagazine over de politiek. U kan het vergelijken met "De Ochtend" of "De Wereld Vandaag" op Radio 1.

Pod Save Amerika / Pod Save The World (Crooked Media): Gemaakt door ex-medewerkers van Barack Obama. Ze praten over de stand van zaken in de VS en in de wereld, samen met politici, komieken, journalisten of activisten.

- Bob (VPRO): 6-delige populaire podcast die het verhaal vertelt van de fragiele 84-jarige Elisa, die sinds kort alleen nog maar kan praten over haar oude jeugdliefde en het kind dat zij gedwongen heeft moeten afstaan aan een klooster. Is Bob een levensgroot geheim dat ze haar hele leven met zich heeft meegedragen, of de fantasie van een dementerende vrouw?

- Iemand (Radio 1 - VRT NWS): Iemand die iets ongelooflijks heeft meegemaakt. Iemand met een straf levensverhaal. Iemand die een sterke prestatie geleverd heeft.

Ruth Joos, presentator "De wereld vandaag"

Videospeler inladen...

"Ik ben beginnen luisteren naar podcasts tijdens het fitnessen. Het fitnessabonnement is intussen stopgezet, maar de podcasts beluister ik nog", zegt Radio 1-presentatrice Ruth Joos. "Ik hou van het isolement dat je kan creëren met een hoofdtelefoon op. Dan kan ik me erg concentreren op stemmen en geluiden." Ze heeft veel verschillende podcasts beluisterd, maar is voornamelijk grote fan van het werk van Paul Holdengräber.

- A Phone Call from Paul (Literary Hub): Paul Holdengräber, de directeur van de New York Public Library praat met zowat alle grote culturele namen (van Zadie Smith tot Jay-Z) over boeken.

- Serial (WBEZ): 1 waargebeurd verhaal per seizoen. We volgen de personages door alle plottwisten.

Tom Van de Weghe, journalist VRT NWS

Videospeler inladen...

"Dankzij podcasts ben ik 's ochtends als ik op de redactie aankom al volledig op de hoogte van wat er zich de afgelopen uren heeft afgespeeld in de VS", zegt buitenlandjournalist Tom Van de Weghe. Hij gebruikt podcasts als een informatiebron. "Een goede podcast geeft voor mij overzicht en diepte."

- Anderson Cooper 360° (CNN): Een overzicht van de nieuwsupdates uit Amerika. Perfect om 's ochtends meteen mee te zijn.

- The Daily (The New York Times): Elke dag 20 minuten over de grootste nieuwsverhalen.

- The Presidential Podcast (VPRO): Chris Kijne (VPRO) en Guus Valk (NRC) bespreken de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Philip Heymans, maker podcast Iemand

Videospeler inladen...

Samen met collega Ward Bogaert maakt Philip Heymans de podcast "Iemand". "Ik beluisterde heel wat mooi gemonteerde Amerikaanse podcasts en bedacht me: Op de VRT hebben we toch ook mensen die dat kunnen?" De reacties op de podcast zijn heftig. "Mensen voelen zich, meer dan bij radio, persoonlijk aangesproken. In onze mailbox reageren luisteraars dat ze hard moesten lachen of gehuild hebben bij het beluisteren van onze podcast."

- This American Life (WBEZ): Wekelijks een maatschappelijk gerichte reportage over het dagelijkse leven. 

- Radiolab (WNYC Studios): Een nieuwsgerelateerd onderzoek, straf gemonteerd met geluiden en verhalen.

- Het leven, een gebruiksaanwijzing (VPRO): Hoe kan ik een goed mens zijn? En hoe maak ik de juiste keuzes? Ze monteren verschillende verhalen over de centrale vraag door elkaar. Vragen als "Hoe te vergeten?", "Hoe niets te doen?" en "Hoe een bittere pil te slikken?".

Maar ook VRT NWS investeert in podcasts

Ook VRT NWS heeft intussen al heel wat podcasts in de aanbieding. Op de podcastpagina van VRT NWS vindt u ons volledige aanbod. Als smaakmaker lichten we er enkele voor u uit: 

- Grens 77: heb je er ooit bij stilgestaan dat het ook jou zou kunnen overkomen: alles achter moeten laten en op zoek moeten naar een land waar je welkom bent? Grens 77, dat is het adres van het opvangcentrum van Fedasil in Arendonk. De Vranckx-redactie luistert naar het verhaal van verschillende asielzoekers.

- "De meisjes van de nacht": in deze dubbelaflevering onderzoekt reportagemaker Guy De Troyer de invloed van de Nigeriaanse prostituees op het Brusselse nachtleven. Beluister hier als smaakmaker aflevering 1 (klik op de link voor beide afleveringen):

- Onze correspondent in Amerika, Björn Soenens, maakt regelmatig sterke podcasts over what's going on in de VS.  Hieronder vindt u er alvast één, over de "Trumpdoctrine":

Iemand (Radio 1 - VRT NWS): Over mensen met straffe levensverhalen, gemaakt door VRT NWS-justitiespecialist Philip Heymans (lees zijn tips bovenaan in dit bericht) en Ward Bogaert (Radio 1). Ward Bogaert won de Belfius Persprijs voor onderstaande podcast: "Karl, zoon van zijn vader",  over de extreemrechtse Bert Eriksson en zijn tegengestelde zoon Karl. 

- Het creatieve lab van... Journalist Jan Holderbeke zoekt uit hoe creatieve mensen creatief zijn. Hij praat met mensen als Tom Barman, Kobe Desramaults, Ish Aït Hamou, maar even goed met ondernemers als Wouter Torfs over wat zij doen of net niet doen om creatief te kunnen zijn. Beluister hier het verhaal van Ish Aït Hamou.

- De Afspraak op Vrijdag: Wetstraatwatcher Ivan De Vadder overschouwt de afgelopen politieke week samen met een politicus, een journalist en een opiniemaker. Beluister hier de meest recente aflevering, met Theo Francken, Liesbeth Van Impe en Bob Pleysier.

Meest gelezen