Koop geen namaakproducten en bel niet met oortjes achter het stuur: wat u moet weten als u naar Frankrijk reist

Of u zon, zee, bergen, cultuur of gastronomie zoekt: la douce France heeft het allemaal. Geen wonder dus dat Frankrijk dé vakantiebestemming bij uitstek is. Maar wilt u boetes vermijden of niet onbeleefd lijken tegen de ober die u ongevraagd water brengt? Dan zijn onderstaande tips en weetjes, in de eerste aflevering van onze vijfdelige reeks "Inpakken en wegwezen", zeker handig.  

Alvast goed om te weten: op secundaire wegen die buiten de bebouwde kom liggen en geen middenscheiding/berm hebben tussen de rijrichtingen zijn vanaf 1 juli nieuwe maximumsnelheden van kracht, 80 km/u in plaats van 90 km/u. Let dus op als u dat gaspedaal wat dieper wil indrukken, anders ligt er bij uw thuiskomt mogelijk een boete in uw bus. 

De Fransen houden u sowieso goed in de gaten op hun wegen: de voorbije jaren is er flink geïnvesteerd in flitscamera's, waardoor de pakkans gevoelig is verhoogd. Vooral wie naar de Côte d’Azur en de Provence trekt, moet goed opletten onderweg, en dan voornamelijk op de A31 tussen Luxemburg en Dijon. Op dat traject worden de meeste Belgen geflitst.

Dat u tol of de péage moet betalen, weet u wellicht wel, maar wist ook dat u een milieuvignet nodig hebt indien u bepaalde steden wil binnenrijden?  Als u zonder het juiste vignet rondrijdt, riskeert u een boete van 68 euro.  Meer info over de milieuvignetten en waar u ze kan kopen, vindt u hier.

Onze zuiderburen zijn ook erg streng als het over het gsm- en gps-gebruik aankomt. Bellen met oortjes is verboden (ook voor fietsers trouwens) en uw telefoon moet zelfs uit uw gezichtsveld zijn wanneer u aan het rijden bent. 

Nog enkele weetjes: in Frankrijk is het verboden om te roken in een wagen of camper waar minderjarigen in zitten. Motorrijders zijn verplicht om een veiligheidshesje te dragen, en radarverklikkers zijn verboden. 

Terreur had Frankrijk de afgelopen jaren al verschillende keren in zijn greep. De bloedige aanslag in de kantoren van het satirische maandblad Charlie Hebdo, de aanslag in de concertzaal Bataclan in Parijs, en de aanslag met een vrachtwagen die inreed op een mensenmassa op de Promenade des Anglais in Nice, net na het vuurwerk voor "le 14 juillet", liggen nog vers in het geheugen. 

Ook nu is de terreurdreiging in Frankrijk nog niet voorbij, net als in heel wat andere West-Europese landen. Het is dan ook nodig om waakzaam te blijven. Buitenlandse Zaken raadt aan om grote bijeenkomsten te vermijden en om de richtlijnen van de plaatselijke veiligheidsdiensten nauwlettend te volgen. 

Naar aanleiding van de aanslagen in Parijs, in november 2015, lanceerde de Franse overheid in 2016 een app "Saip" (Système d’Alerte en d’Information des Populations) om mensen via hun smartphone te waarschuwen bij aanslagen.  Maar 2 jaar later is de app alweer verleden tijd: te complex, te veel problemen, te klein bereik. Via sociale media zal de overheid wel nog communiceren en waarschuwen voor aanslagen. 

Namaakproducten, ook in Frankrijk is het populair. Zeker op toeristische marktjes proberen de handelaars namaakproducten aan de toeristen te slijten. Maar opgelet: het verkopen, maar ook het kopen zelf van die producten is strafbaar en kan dus beboet worden.

Buitenlandse Zaken waarschuwt voor de vele controles die op toeristen worden uitgevoerd aan de grens met Italië, in het zuiden van Frankrijk. 

Neem zeker uw Europese Ziekteverzekeringskaart mee op reis naar Frankrijk. Die kaart kan u opvragen bij het ziekenfonds en toont aan dat uw verzekering in orde is. Daarnaast raadt Buitenlandse Zaken reizigers ook aan een reisapotheek mee te nemen.

Frankrijk heeft over het algemeen een gematigd, aangenaam klimaat. Het land kan verdeeld worden in vier klimaatzones:

  1. Ten westen van de lijn Bayonne-Lille heerst er een vochtig zeeklimaat en kunnen de zomers fris zijn.
  2. De Elzas, Lotharingen, het Rhônedal en de gebergten kennen een semi-landklimaat, met strenge winters en warme zomers.
  3. In het noorden en het centrum van het land zijn de winters koud en de zomers warm.
  4. Zuid-Frankrijk kent zachte winters en hete zomers, door het Middellandse Zeeklimaat. 

Opgelet: in het zuiden kunnen er tijdens de warme zomermaanden bosbranden ontstaan.  Vorig jaar nog gingen duizenden hectares bos in vlammen op en werden duizenden mensen geëvacueerd, onder wie ook Belgische toeristen. 

Du pain, du vin et du Boursin: wie naar Frankrijk reist, doet dat vaak ook voor de lekkere wijnen, de verfijnde keuken, de wereldberoemde kazen. Maar hoe rijkelijk de diners ook kunnen zijn, ontbijten doen de Fransen eerder sober. Stukje stokbrood met "café au lait": voor de Fransen volstaat dit ruimschoots.

Gaat u 's middags of 's avonds op restaurant, denk dan niet dat de ober zich vergist heeft wanneer die u ongevraagd een karaf water brengt. In Frankrijk is het, net als in veel zuiderse landen, de gewoonte dat u gratis kraantjeswater krijgt. De simpele reden daarvoor is dat het er warmer is dan hier, het water heeft dus een zuiver dorstlessende functie. U hoeft dus geen water te bestellen, tenzij u flessenwater verkiest.

Frankrijk heeft sinds vorig jaar een nieuwe president: Emmanuel Macron. In juni vorig jaar won hij ook de parlementsverkiezingen, die historisch waren om twee redenen: de twee traditionele partijen werden aan de kant geschoven en nooit eerder werden er zoveel parlementszitjes ingenomen door vrouwen. 

Morgen trekken we voor onze tweede aflevering naar Italië. Later deze week komen nog de Belgische kust, Spanje en Kroatië aan bod.