Saint-Tropez of de Highlands, ook royals genieten van vakantie. Wat is hun favoriete stek en hoe ontspannen ze zich?

Vooraleer we met deze royale rubriek zelf een zomerstop inlassen, kijken we even vooruit naar de vakantie van de Europese gekroonde hoofden. Ook koningen en koninginnen, prinsen en prinsessen genieten elk jaar van een zonovergoten vakantie. Vaak kiezen ze voor een vast adres of hebben ze simpelweg een buitenverblijf. Wie vertoeft meestal waar? Nee, niemand huurt decadent weg een heel eiland af. Wat doen ze zoal in het buitenland? Wat u en ik eigenlijk doen, hoor. Maar toegegeven: hun wekker hoeven ze niet te zetten om hun handdoek te leggen voor een plaatsje aan het zwembad.

De Belgen

De Belgische royals trekken meermaals per jaar op vakantie. Een skitrip naar het mondaine Verbier in Zwitserland zit er steevast bij, of ze houden tussendoor enkele dagen halt in Noord-Italië waar onze koning aan het water in alle anonimiteit zijn schildersezel durft tevoorschijn halen om het idyllische landschap op doek vast te leggen.

Als de nationale feestdag erop zit dan trekken koning Filip en koningin Mathilde samen met de kinderen ook graag naar het Franse eiland Ile d'Yeu. Onze koning zeilt er met de catamaran of waagt zich aan windsurfen, terwijl onze koningin niets liever dan een tochtje op een Hollandse fiets maakt.

Ile d'Yeu is een authentiek eiland van slechts 20 km² groot, ver weg van alle glitter and glamour, maar het is wel bekend onder de welgestelden. Een groot deel van het eiland is gewoon natuurgebied en daar houden Filip en zijn gezin net van. Ze drinken er een kopje koffie op een van de terrasjes aan de pittoreske haven en doen zelf boodschappen in de supermarkt, weliswaar met een vast team aan lijfwachten in de buurt.

De Belgische pers mocht in 2013 foto's nemen tijdens de vakantie van het koningspaar.
Belga

Het hoeft ook niet altijd een sportieve vakantie te zijn. Een vleugje cultuur staat gegarandeerd op de agenda. Vorig jaar werd het voltallige gezin in augustus gefotografeerd op uitstap in Salzburg (Oostenrijk). Ze woonden de première bij van de opera "Aida" (foto hieronder). 

Een rustige vakantie in eigen land tussen het groen van de uitgestrekte bossen is altijd een optie, want Filip en Mathilde hebben met kasteel van Ciergnon een buitenverblijf in de Ardennen. Het domein van Ciergnon is zo'n 2.000 hectare groot en de koning gaat er wel eens jagen of een spelletje biljart spelen. Het kasteel is geen eigendom van de koning, maar staat ter beschikking van de familie via de koninklijke schenking.  

Het kasteel van Ciergnon aan de Lesse.

De Nederlanders

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben een strandvilla in Kranidi, in het zuiden van Griekenland. Ze komen er op adem en verkennen van daaruit met hun dochters of alleen de verschillende Griekse eilanden.

De Oranjes houden hun zomerse vakantiebestemming graag discreet. Het gaat om -net als bij de Belgen- een privézaak en er worden zelden mededelingen over gedaan. De kans dat er ook Griekse kiekjes uitlekken met Máxima op pakweg teenslippers of Willem-Alexander in zwemshort is bitter klein. De villa is van de buitenwereld met hekken afgegrendeld en ligt aan het water van waaruit ze met hun boot via hun privé-aanlegsteiger kunnen uitvaren waarheen ze willen.  

De villa van de Nederlandse koninklijke familie in Griekenland.

De Oranjes gaan meermaals per jaar met vakantie, vaak naar Argentinië, het geboorteland van de koningin. De drie prinsessen Amalia, Alexia en Ariane spreken dan ook Spaans om vlotjes te communiceren met de rest van de familie. Of ze gaan naar het Toscaanse Tavarnelle Val di Pesa waar prinses Beatrix haar vakantiehuis Rocco dei Draconi heeft.

Je weet niet wat er aankomt, maar ik ben 24/7 bereikbaar.

Willem-Alexander vertelde in een gesprek met de media in 2015 dat vakantie eigenlijk niet voor 100% vakantie is. Hij blijft als staatshoofd functioneren. "Je weet niet wat er aankomt, maar ik ben 24/7 bereikbaar", zei hij. De koning blijft beschikbaar voor het zetten van zijn handtekening onder besluiten en wetten. Volgens NOS doet hij dat op reis via een (beveiligde) iPad. Na thuiskomst ondertekent hij dan de originele stukken nog een keer handmatig.

In België is een elektronische handtekening niet mogelijk. N-VA pleitte daar vier jaar geleden voor. Onder koning Albert II vonden soms zogenoemde "koeriervluchten" plaats om de papieren te brengen, maar die zijn omstreden wegens het kostenplaatje.

De Spanjaarden

Je hoeft het heus niet ver te zoeken, dat denken koning Felipe en koningin Letizia die hun zomers deels of volledig met dochters Sofía en Leonor spenderen op het Spaanse eiland Mallorca. Hun optrekje is het paleis Marivent waar de koninklijke familie al meer dan 40 jaar naartoe reist. Felipe, een zeilfanaat, neemt er deel aan wedstrijden op de Middellandse Zee.

Marivent? De hemel op aarde.

Felipe combineert vakantie met werken. Hij legt nog officiële bezoeken af of ontvangt gasten in zijn zomerresidentie. De koning noemt Marivent -met uitzicht op de haven en de baai van Palma de Mallorca- "de hemel op aarde". Het paleis is open voor het grote publiek dat de tuinen wil bezoeken, maar niet als de koninklijke familie er verblijft.

Koning Felipe (de man met pet en grijze baard) in actie.
Het gezin aan hun traditionele zomerresidentie.

De Zweden

Ze hebben een grote, witte zomerresidentie -Solliden genaamd- op het eiland Öland, maar worden al vele jaren gespot in Saint-Tropez waar de Zweedse koninklijke familie een huis aan zee heeft in het nabijgelegen Sainte-Maxime. Soms gaat prins Carl Philip met zijn gezin apart, maar evengoed wordt het een gezamenlijke uitstap met koning Carl Gustaf, koningin Silvia, kroonprinses Victoria, prinses Madeleine, en hun echtgenoten en kinderen.

De Zweden liggen vaak op het dek van hun jacht te zonnebaden, een boek te lezen of nemen een frisse duik, in bikini of zwemshort. Op het strand mengen ze zich makkelijk onder de andere badgasten, gecamoufleerd met zonnebril en hoed. Ze worden telkens op enige afstand gefotografeerd door paparazzi, maar dat schijnt hen niet te deren. Er wordt zelfs al eens vrolijk teruggezwaaid.

Prins Carl Philip met zijn vrouw Sofia Hellqvist ontspannen op vakantie.

Saint-Tropez is populair onder royals. Koning Abdullah en koningin Rania van Jordanië kennen de Côte d'Azur ook vrij goed, net als de Luxemburgse groothertogelijke familie, de Deense prins Joachim en zijn vrouw Marie, en prins Albert en Charlène van Monaco. Kort voor ze verongelukte maakte prinses Diana samen met prins Harry nog plezier op een jetski in de Zuid-Franse wateren.  

De Britten

Voor de Britse koningin Elizabeth II en haar echtgenoot prins Philip is het Schotse kasteel Balmoral vaste prik tijdens de zomermaanden. Daar krijgt de 92-jarige monarche afwisselend het gezelschap van andere leden van de koninklijke familie. In de ITV-documentaire "Our Queen at 90" verklapte prinses Eugenie dat haar oma het gelukkigst is op Balmoral. "Het is de mooiste plaats op aarde. Ze houdt echt van de Highlands met wandelingen, picknicks en honden, er zijn altijd veel honden in de buurt."

Granny houdt echt van de Highlands met wandelingen, picknicks en honden.

Balmoral Castle

Prins William en Kate Middleton houden van Mustique, een eilandje in de Caraïben, of de tweede thuis van de jetset die de complete rust en privacy zoekt doch niet wil inboeten op luxe. Het is een van de favoriete adressen van de familie Middleton die fervente diepzeeduikers zijn.

In de Britse koninklijke familie is het eiland geen onbekend terrein: prinses Margaret had er het stulpje Les Jolies Eaux, gekregen als huwelijksgeschenk van een vriend. Prins Andrew ging er dan weer met zijn toenmalige vriendin, actrice Koo Stark op vakantie. Maar of prins William en Kate Middleton de verre vliegtuigreis dit jaar zullen maken, is -met de baby- koffiedik kijken. Zoontje Louis is nog geen drie maanden oud.

William kan met zijn gezin altijd even weg van de drukte in Kensington Palace (Londen) richting Anmer Hall in Norfolk waar ze permament woonden, tot de zomer van vorig jaar toen William werkte als helikopterpiloot bij East Anglian Air Ambulance. Anmar Hall beschikt over tien slaapkamers, een zwembad en een tennisveld. De statige, landelijke woonst uit 1802 werd gedurende twee jaar recent gerenoveerd. Om veiligheids- en privacyredenen is er een vliegverbod voor vliegtuigen en vooral drones.

Het tropische Mustique, ver weg van het vaak kille weer in Engeland.

Mustique versus Norfolk.

Anmer Hall ten tijden van de renovatiewerken.

De Denen

De Denen strijken elk jaar neer op het zomerverblijf in Gråsten, in het uiterste zuiden van Denemarken. Het is een traditie die al meer dan 80 jaar teruggaat. Koningin Margrethe reist er heen met het koninklijke schip Dannebrog om aan te meren in de haven van Aabenraa, vandaar gaat de trip met de auto verder. De koninklijke familie houdt er jaarlijks voor de start van de vakantie een fotosessie voor de pers. De meeste koningshuizen doen dat (cf. koningen Filip en Willem-Alexander) in ruil voor de nodige privacy de rest van de zomer.

De start van de vakantie in Gråsten vorig jaar viel letterlijk in het water.

Prins Frederik en zijn gezin worden vaak gezien op de terreinen van Gråsten, te paard of op de fiets. Margrethe komt er genieten van de bloeiende kasteeltuin. Toen het vorig jaar een regenachtige zomer bleek, trok de koningin richting het Wadden Sea Centre in de buurt om het maritieme leven te ontdekken.

Een ander deel van de vakantie wordt doorgebracht in Frankrijk, in Château de Caix nabij de wijnstreek van Cahors. Margrethes man Henrik was een Fransman en deed er aan wijnbouw. Of Margrethe opnieuw afreist naar Cahors is niet geweten. Prins Henrik overleed in februari. De koninklijke familie verblijft sinds de jaren 70 in Château de Caix. De koningin (foto) houdt er van om met een rieten mand om de arm rustig te kuieren en inkopen te doen op de lokale markt.

De royals op vakantie, zo ziet dat er op een grafische kaart uit:

Meest gelezen