Videospeler inladen...

Minstens 5 doden bij schietpartij op Amerikaanse krantenredactie: "Verdachte voerde al jaren vendetta tegen de krant"

In Annapolis, in de Amerikaanse staat Maryland, zijn minstens vijf personen om het leven gekomen bij een schietpartij op een krantenredactie. Twee anderen raakten gewond. De dader is opgepakt. De politie bevestigt dat het om een gerichte aanval tegen de krant ging en dat de krant al eerder bedreigingen had ontvangen via sociale media. "De verdachte voerde al jarenlang een vendetta tegen de krant", zegt onze correspondent Björn Soenens vanuit de VS.

De schietpartij vond plaats op de redactie van de krant The Capital Gazette. De dader schoot door een glasraam van de redactie en opende het vuur op de aanwezige journalisten. Daarbij vielen minstens vijf doden en twee gewonden. Terwijl verschillende mensen zich verstopten onder hun tafel, kwam er plots -na 1 minuut, volgens een journalist die verscholen zat onder tafel- een einde aan het schieten. 

De politie kwam snel ter plaatse en ontruimde en doorzocht het gebouw. Er werd ook een verdacht pakket gevonden in het kantoorgebouw, dat onschadelijk gemaakt werd. De schutter werd opgepakt. De politie gaat uit van één dader. 

(Lees verder onder de politiefoto)

© Anne Arundel Police Department

Verdachte

"De verdachte zegt niets, heeft zijn eigen vingers beschadigd zodat er geen vingerafdrukken konden genomen worden en hij heeft ook geen identiteitspapieren bij zich", zegt onze correspondent Björn Soenens. "Maar hij is intussen wel geïdentificeerd aan de hand van gezichtsherkenning. Het gaat om Jarrod Ramos, een 38-jarige man uit Laurel, Maryland, die al lang een vendetta voert tegen de krant. Zes jaar geleden begon hij een rechtszaak wegens smaad en eerroof tegen de krant en hij verloor intussen vele beroepszaken. Op zijn Twitteraccount staan allemaal dreigementen en vieze bewoordingen tegen de krant en tegen de rechter. Zijn laatste tweet luidt: "Fuck you, leave me alone judge", hij verwijst ermee naar de rechter die zijn zaak in beroep heeft afgewezen."

"Volgens de voormalige hoofdredacteur van de krant heeft de verdachte heel vaak journalisten bedreigd en hij heeft ze ook gestalkt. De hoofdredacteur heeft vaak gedacht: "Moeten we een rechtszaak beginnen tegen die gekke man? Maar ze hebben dat uiteindelijk niet gedaan omdat ze de zaak niet wilden oppoken en zijn woede niet wilden aanwakkeren."

"Waarom hij zich zo aangevallen voelde door de krant, weten we nog altijd niet, maar het beheerste precies wel zijn leven."

Politieke reactie

De Amerikaanse president Donald Trump betuigde via Twitter zijn medeleven. "Mijn gedachten en gebeden zijn bij de slachtoffers en hun familie. Mijn dank voor alle reddingsdiensten die momenteel ter plaatse zijn", schreef hij. "Er wordt alleen maar gezegd dat er gebeden en gedachten zijn, en er zijn ook dankbetuigingen voor de first responders, de hulpdiensten", zegt Soenens. "Het is waar dat de politie heel snel ter plaatse was, maar gedachten en gebeden zullen niet helpen. Je ziet tot wat dit allemaal kan leiden als iemand woede en haat in zijn lijf zitten heeft, terwijl er vrij wapens te krijgen zijn."  (Lees verder onder de foto)

Wat voor een krant is het?

"The Capital Gazette is een regionale krant", legt Soenens uit. "Het is een veelgelezen krant in Annapolis, de hoofdstad van Maryland. De stad heeft amper 40.000 inwoners, maar de oplage van de krant bestaat uit 30.000 exemplaren. In de krant staat er nieuws van een kat die vastzit in de boom tot lokaal criminieuws. De redactie bestaat uit 30 journalisten die samenzaten in een open ruimte. Bij de vijf doden is ook de belangrijkste columnist van de krant."

Herbeluister hier het gesprek met Soenens in "De ochtend"

Herbekijk hier het "Journaal Laat" van donderdagavond

Videospeler inladen...

Meest gelezen