Jonas Hamers / ImageGlobe

Weg met weinighaar.be: Test-Aankoop vraagt blokkering 800 valse webshops

Test-Aankoop heeft 800 valse webshops ontmaskerd die bestaande Belgische domeinnamen misbruiken. De consumentenorganisatie vroeg de federale overheidsdienst Economie en DNS Belgium, verantwoordelijk voor het beheer van de .be-domeinen, om de sites offline te halen.

Het gaat om websites met een vreemde URL, bijvoorbeeld www.weinighaar.be. "Wie iets bestelt, riskeert zijn geld nooit terug te zien." Of de consument kan er het slachtoffer worden van phishing-praktijken.

Dergelijke sites zijn volgens Test-Aankoop het werk van onder meer Chinese en Oost-Europese internetcriminelen. Ze kopen bestaande domeinnamen op waarvan de registratie is verlopen en zetten er vervolgens een webshop met aantrekkelijke prijzen op. Test Aankoop vond zelf 800 dergelijke .be-shops. Ze hebben een domeinnaam die weinig met een echte shop te maken heeft, hebben geen contactgegevens enz.

De FOD Economie en DNS Belgium reageerden positief op de vraag van Test-Aankoop. Ze bevestigden om alles in het werk te stellen om deze shops te blokkeren, stelt de consumentenorganisatie. Die wijst er echter op dat het maar om het "topje van de ijsberg" gaat. "Volgens webanalisten zijn er wereldwijd 700.000 malafide webshops en gebruiken meer dan 11.000 nepshops de extensie .be."

 Test-Aankoop stelt tot slot voor om bij de registratie van een internetdomein, strenger te controleren. De Economische Inspectie moet dan weer zelf webshops offline kunnen halen. Bij fraude of oplichting moet de inspectiedienst nu eerst via het parket gaan.

Meest gelezen