Videospeler inladen...

Trump en Poetin ontmoeten elkaar op 16 juli in Helsinki

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin zullen elkaar ontmoeten in de Finse hoofdstad Helsinki op 16 juli. Dat hebben het Witte Huis en het Kremlin vandaag bekendgemaakt. De twee leiders zullen onder meer de onderlinge verhoudingen van hun beider landen bespreken.

Op het menu van de top staan "de huidige status en de ontwikkelingsperspectieven van de Russisch-Amerikaanse betrekkingen, en eveneens vitale aangelegenheden van de internationale agenda", zegt het Kremlin in een communiqué. 

Trump op zijn beurt zei al dat Poetin en hij het zouden hebben over Syrië, Oekraïne, "en veel andere onderwerpen". "Ik heb vanaf dag één gezegd dat een opschieten met Rusland en China en met iedereen een zeer goede zaak is", zei Trump. "Het is goed voor de wereld. Het is goed voor ons. Het is goed voor iedereen."  

De top wordt voorbereid door de ministers van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en Sergei Lavrov. De bijeenkomst zal bestaan uit een protocolevenement, een tête-à-tête en een gezamenlijke persconferentie, zegt Kremlinadviseur Joeri Oesjakov. Mogelijk komt er een gemeenschappelijke verklaring.

Trump heeft Poetin tot nog toe enkel ontmoet in de marge van internationale bijeenkomsten. De laatste keer was in november in Vietnam. Tot een echte ontmoeting tussen beiden kwam het nog niet, mede wegens het Amerikaanse onderzoek naar mogelijke inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

De top volgt vijf dagen op de bijeenkomst van de NAVO in Brussel die Trump zal bijwonen. NAVO-baas Jens Stoltenberg zegt verheugd te zijn over de ontmoeting tussen Trump en Poetin. 

Meest gelezen