Foto: Twitter/José A. Alvarado Jr.

Van barmeisje tot mogelijk jongste vrouw ooit in het Congres: deze foto gaat viraal in de VS

Alexandria Ocasio-Cortez, een latina van 28 uit een working class-gezin, wordt in november mogelijk de jongste vrouw ooit in het Amerikaanse Congres. Gisteren zorgde ze voor een verrassing van formaat door bij de Democratische voorverkiezingen de gedoodverfde favoriet Joe Crowley te kloppen. Haar opmerkelijke triomf wordt druk becommentarieerd. Op de sociale media wordt vooral bovenstaande foto gedeeld. De foto is nog geen jaar geleden genomen, en toont Ocasio-Cortez aan het werk in een cocktailbar. 

Alexandria Ocasia-Cortez postte de foto zelf op Instagram, intussen meer dan een half jaar geleden. In de tekst die ze erbij schreef, reflecteert ze over haar start in de politiek. "Het vreemde met een begin is dat je je niet realiseert dat je er middenin zit", schreef ze erbij. "Mijn begin kwam er toen ik een ouder verloor aan kanker, hard werkte in de nasleep van dat veries, en compleet onzeker was over de toekomst van mijn familie." 

Dat Ocasio-Cortez geen beroepspolitica is, mag duidelijk zijn. "Vrouwen zoals ik worden niet geacht om een gooi te doen naar het Congres", zegt ze in haar campagnefilmje dat net als de foto viraal ging. "Ik ben niet geboren in een rijke of invloedrijke familie".

Ocasio-Cortez komt uit een arbeidersgezin van Portoricaanse afkomst uit de Bronx. Haar vader was buschauffeur, haar moeder poetsvrouw. Zijzelf was nauwelijks een jaar geleden nog aan de slag in een cocktailbar. Ze draaide lange avondshiften om haar studielening af te betalen en haar moeder, die enkele jaren geleden weduwe werd, financieel bij te staan. 

Dat ze het niet breed heeft gehad, en weet wat hard werken is, charmeert blijkbaar velen. Kort nadat journalist Jeff Stein van de Washington Post de foto van Ocasio-Cortez als barmeisje op Twitter had gezet, ging het beeld viraal.   

Ook met de video waarmee ze campagne voerde, was dat dus al het geval geweest. De eerste dag dat het filmpje online ging, werd het al 300.000 keer bekeken. "Het geweldige aan het filmpje is dat er niet één consultant bij betrokken was", zei ze er zelf over. "Ik heb zelf het script geschreven, op het einde zie je mijn eigen familie, de bar die je ziet is mijn eigen bodega. De shoot werd geleid door vrijwilligers."

Ocasio-Cortez voerde een echte grassroots-campagne. Ervaring daarmee deed ze op toen ze twee jaar geleden de kiescampagne van toenmalig Democratisch presidentskandidaat Bernie Sanders steunde. Net zoals hij noemt ze zichzelf "een socialist Democrat" en komt ze op voor gratis hoger onderwijs, een universele gezondheidszorg en aanpassing van het rechtssysteem. 

Joe Crowley, de politieke veteraan die verrassend -maar niet nipt- werd verslagen door de 28-jarige Ocasio-Cortez, nam zijn nederlaag trouwens sportief op. Hij haalde een gitaar boven en droeg Bruce Springsteens "Born to run" aan haar op. Hij riep zijn aanhangers ook op om in november te stemmen voor Alexandria Ocasio-Cortez.

Ocasio-Cortez zal vanmiddag in Washington deelnemen aan een vrouwenmars tegen de manier waarop de Amerikaanse regering optreedt tegen illegale immigratie vanuit Mexico.