Videospeler inladen...

Vanaf augustus geen extra kosten meer voor betalen met de kaart

Vanaf 1 augustus mogen handelaars geen extra kosten meer aanrekenen voor het betalen met bank- en kredietkaarten. De Kamer heeft het wetsontwerp van minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) goedgekeurd. De maatregel moet het betalen met cash ontmoedigen.

De nieuwe wet is een omzetting van een Europese richtlijn die zegt dat handelaars geen kosten mogen aanrekenen voor het gebruik van een bankkaart.

"Dit is een goede zaak voor de consument, maar ook voor de handelaars ", zegt minister  Peeters. "Op deze manier moedigen wij elektronisch betalen sterk aan, waardoor er minder cash in omloop is. Dat is veiliger voor de handelaar en gemakkelijker voor de consument."

Heel wat winkels vragen vandaag nog een vergoeding aan klanten die met de kaart willen betalen. Meestal moet die toeslag betaald worden voor kleine bedragen. Maar ook sommige webshops rekenen een toeslag aan bij klanten die een kredietkaart willen gebruiken. De kosten om met de kaart te betalen zijn gedaald, als compensatie voor handelaars.

Meest gelezen