ImageGlobe

48 urenstaking bij het spoor van start: NMBS verwacht dat 1 op de 3 treinen rijdt

Donderdagavond om 22 uur is een 48 urenstaking van de socialistische spoorbond gestart. Voor het eerst wordt bij het spoor de minimale dienstverlening geactiveerd. De NMBS verwacht dat vrijdag een trein op de drie zal rijden.

De staking bij het spoor is een eerste test voor de minimale dienstverlening, die officieel “gegarandeerde” dienstverlening heet. Het is namelijk niet zo dat er een minimaal aantal treinen wordt gegarandeerd. Wel heeft de NMBS op basis van het aantal werkwilligen een aangepaste, ingekrompen dienstregeling uitgewerkt. De reizigers kunnen dus vooraf inschatten welke treinen al of niet rijden op hun traject.

Maar zekerheid heeft de treinreiziger daarom nog niet. Het aantal treinen dat effectief zal rijden, hangt uiteindelijk af van het aantal werkwilligen op sleutelposten: treinbestuurders, het personeel in de seinhuizen en technici-mecaniciens bijvoorbeeld.

Reizigers krijgen de raad om regelmatig een blik te werpen op de onlinerouteplanner van de NBMS om te checken welke treinen rijden. Dat checken doet u het beste ook nog eens net voor u naar het station vertrekt, want de aangepaste dienstregeling kan op het laatste moment veranderen.

1 op de 3 treinen

De NMBS verwacht dat maar een op de drie treinen zal rijden, en zet vrijdag vooral in op de ochtend- en avondspits. Er zullen IC-treinen rijden tussen de grote stations en L- en S-treinen die stoppen in de kleine stations. De meeste P-treinen (die normaal tijdens de piek extra rijden) zijn afgeschaft.

Buiten de spits rijden er alleen IC-treinen. Ook op zaterdag rijden er minder treinen dan gewoonlijk en zijn de extra treinen naar de kust afgeschaft.

Wellicht zal de hinder opnieuw groter zijn in Wallonië dan in Vlaanderen. Bij de vorige spoorstakingen (oktober vorig jaar en februari dit jaar) reden ongeveer twee op de drie treinen in Vlaanderen, in Wallonië waren er dat minder.

Meest gelezen