Videospeler inladen...

VN-vluchtelingenorganisatie wil oplossing voor "impasse" in Middellandse Zee: "Kwestie van politieke wil"

Vandaag en morgen zitten alle Europese leiders bijeen over de migratiekwestie. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR hoopt op een gezamenlijke oplossing voor de "politieke impasse" op de Middellandse Zee. "Het is echt een kwestie van politieke wil", zegt Vanessa Saenen van UNHRC. 

De laatste weken is het voor boten die migrantendrenkelingen hebben opgepikt moeilijker geworden om aan te meren in Europese havens. Denk maar aan de Aquarius die geweigerd werd door de Italiaanse en Maltese autoriteiten. 

"Dat is voor ons onaanvaardbaar. Het is een eeuwenoud principe dat drenkelingen op zee moeten geholpen worden. Als we zien dat boten mensen niet meer gaan willen redden omdat ze nergens meer aan land kunnen, dan zetten we een heel belangrijk humanitair principe op spel", stelt Vanessa Saenen. 

België gaat nu samen met enkele andere landen een beperkt aantal opvarenden van het schip Lifeline opvangen. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties vindt dat een goed gegeven, maar zoekt mee naar "meer voorspelbare mechanismes" om de boten met geredde migranten te doen aanmeren."

"Mechanisme gebaseerd op verantwoordelijkheid"

"Er moet een oplossing komen die gedragen wordt door alle Europese landen, afspraken over wat er gedaan wordt met mensen die op zee opgepikt worden", zegt Vanessa Saenen van UNHCR.

"Een mechanisme dat gebaseerd is op gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van Europese landen, maar potentieel ook van de landen aan de andere kant van de Middellandse Zee. Ze hebben allemaal een rol te spelen."

Saenen is duidelijk: verantwoordelijkheid moet de basis zijn van de gemeenschappelijk oplossing. "Als we zien dat de bedoeling is om asiel buiten de grenzen van Europa te houden, dan gaat dit niet werken en staan we er ook niet meer achter."

 

"Zeer beheersbare cijfers"

Vanessa Saenen van de VN-vluchtelingenorganisatie begrijpt naar eigen zeggen niet "waarom het zo moeilijk zou moeten zijn". "Zeker als we kijken naar de cijfers. In 2015-16 hadden we een heel hoog aantal mensen dat aankwam in Europa. Dit is lang niet het geval meer."

"Italië heeft dit jaar 16.000 mensen aangekregen, waarvan ongeveer 30 procent vluchteling is. De rest zijn economische migranten en kan je in principe terugsturen. Ik kan niet geloven dat dat voor alle Europese landen een probleem is om die mensen op te vangen. Het zijn zeer beheersbare cijfers. Het is echt een kwestie van politieke wil." 

Ik snap echt niet waarom het zo moeilijk moet zijn

Vanessa Saenen, VN-vluchtelingenorganisatie

Meest gelezen