© Bigot / Andia.fr

Wat kan en mag ik allemaal met een drone? Belgocontrol lanceert app

Wie een drone heeft, mag daar niet overal mee vliegen, soms zelfs niet boven je eigen tuin. Maar hoe weet je als eigenaar zulke dingen?  Luchtverkeersleider Belgocontrol lanceert vandaag een app waarmee je kan nagaan wat allemaal wel en niet mag met een drone.  

Vorig jaar zouden zo’n 15.000 drones verkocht zijn in België. Om iedereen op de hoogte te stellen van alle regeltjes, bundelt Belgocontrol nu alles in een app. De app, die vandaag gelanceerd wordt, bevat ook praktische tips over wat wel en niet mag met een drone.

Zo mag je enkel vliegen met een drone die minder dan 1 kilogram weegt en mag je niet hoger dan 10 meter gaan. Wil je een zwaarder exemplaar of wil je hoger vloegen, dan moet je een vergunning hebben en een opleiding volgen. Voor recreatief gebruik mag je normaal gezien enkel over privéterrein vliegen, maar soms is zelfs dat verboden.

De rode zones liggen in een straal rond 3 kilometer van een luchthaven of een civiel of militair luchthaventerrein. Maar ook boven andere delicate plaatsen, zoals nucleaire installaties en gevangenissen, is het verboden.

In maart van dit jaar verscheen al de website Droneguide.be met een kaart die alle verboden gebieden voor drones aanduidt, tijdelijk en permanent, recreatief en professioneel.

Meest gelezen