Terugkommoment voor jonge bestuurders en een alcoholslot voor zware drinkers: dit verandert er op 1 juli

Nieuw op 1 juli: het terugkommoment voor jonge autobestuurders, het verplichte alcoholslot, meer geld voor ziekenhuizen met tevreden patiënten, een strengere wet voor pakketreizen, een verplichte verzekering voor aannemers, Fluvius, en geen sigaretten meer bij KLM.

Beginnende autobestuurders moeten tussen de 6 en 9 maanden na het behalen van hun rijbewijs terug naar de rijschool. Tijdens een “terugkommoment” van 4 uur moeten ze hun rijvaardigheid bijschaven. Dat kost 100 euro. Met de maatregel wil minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) bijdragen tot minder slachtoffers in het verkeer. Wie niet naar het terugkommoment komt, riskeert een boete van 4.000 euro.

Autobestuurders die moeten blazen en meer dan 1,8 promille op hebben, moeten een alcoholslot in hun auto laten installeren.

De financiering van de ziekenhuizen wijzigt. De ziekenhuizen zullen meer geld krijgen als ze kwaliteit leveren en als de patiënten tevreden zijn. Patiënten kunnen na hun opname een vragenlijst invullen.

Een strengere wetgeving voor pakketreizen treedt in werking. Wie zo’n reis boekt (bijvoorbeeld hotel en vlucht) wordt beter beschermd. Ook internetreizen vallen onder de bescherming. De FOD Economie heeft richtlijnen uitgewerkt zodat de reissector weet wat hem te doen staat.

Aannemers worden verplicht om hun 10-jarige aansprakelijkheid te verzekeren. Er zijn voorwaarden: het moet gaan om werkzaamheden aan woningen of appartementen waarvoor je verplicht een architect moet inschakelen, en het gaat ook alleen om schadegevallen aan de “gesloten ruwbouw”. Concreet zijn dat problemen met de stabiliteit, stevigheid en waterdichtheid van de woning.

De fusie tussen de distributienetbeheerders Eandis en Infrax is een feit. Er is nog maar één netbeheerder in Vlaanderen voor gas en electriciteit: Fluvius.

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM verkoopt geen sigaretten meer aan boord van haar vliegtuigen. KLM vindt het naar eigen zeggen "niet meer van deze tijd" om rookwaar aan te bieden.

Meest gelezen