Videospeler inladen...

Zware celstraffen tot 15 jaar voor bende die drugs smokkelde via bananen

In Antwerpen heeft een bende drugssmokkelaars zware straffen gekregen. De hoofdbeklaagde kreeg 15 jaar cel. De bende had twee jaar geleden 3,5 ton cocaïne gesmokkeld in een lading bananen. 

18 bendeleden stonden vandaag terecht in Antwerpen, omdat ze twee jaar geleden in de haven van Antwerpen een grote lading cocaïne gesmokkeld hadden in een lading bananen. De douane kwam de drugs op het spoor omdat de lading bananen begon te rotten. 

Tegen 13 onder hen werden er vandaag zware straffen uitgesproken. De hoofdbeklaagde kreeg 15 jaar cel, twee andere leden kregen 10 jaar cel. Vijf beklaagden werden vrijgesproken. Bijna 500.000 euro werd verbeurd verklaard.

De advocaten van de beklaagden hadden bij de vordering al aangegeven dat er hun cliënten zware straffen boven het hoofd hingen. "We moeten een onderscheid blijven maken tussen wie herhaaldelijk in de fout gaat, en wie zich eenmalig laat vangen," meende de advocaat van een beklaagde, Jorgen Van Laer. "Maar die weegschaal hangt niet altijd correct."

De advocaat van de hoofdbeklaagde heeft nu ook verklaard dat hij de straf onterecht zwaar vindt. "Het was een grote zaak, één van de grootste drugsvangsten in Antwerpen de afgelopen jaren. Maar het is een zeer zware straf. Mijn cliënt werd vervolgd als leider van een criminele bende, terwijl dat helemaal niet zo was. We zullen het vonnis bestuderen, maar dit is nog geen definitieve uitspraak", laat advocaat Sahil Malik weten.

Meest gelezen