Videospeler inladen...

ABVV-topman schuldig aan belemmering verkeer tijdens vakbondsactie, wel geen straf

In Antwerpen is een topman van de socialistische vakbond schuldig bevonden voor het kwaadwillig belemmeren van het verkeer tijdens een nationale vakbondsactie. De man kreeg wel geen straf. Een tweede vakbondslid werd vrijgesproken. 

De zitting vanmorgen werd bijgewoond door enkele honderden vakbondsmilitanten. De ABVV-topman en een vakbondslid stonden terecht omdat ze tijdens een vakbondsactie twee jaar geleden fileblokkades hadden georganiseerd op enkele belangrijke toegangswegen naar de Antwerpse haven. Zo zouden ze met opzettelijk het verkeer belemmerd hebben. 

De aanklager was streng op het proces: "Vakbondsacties zijn geen vrijgeleide om strafbare feiten te plegen. Het recht op staken wordt niet betwist, maar het is niet absoluut en onbeperkt", klonk het toen. Het parket vroeg een celstraf van zes maanden, eventueel met uitstel. De verdediging benadrukte dat het een vreedzame actie was "zonder incidenten en zonder schadelijke gevolgen". De advocaat vroeg dan ook de vrijspraak. 

De rechtbank in Antwerpen heeft de topman nu schuldig bevonden, maar de man krijgt geen straf. De tweede vakbondsafgevaardigde werd vrijgesproken. 

Vakbond: "Regelrechte kaakslag"

Antwerps ABVV-voorzitter Bruno Verlaeckt ziet in zijn veroordeling een poging van het "politieke apparaat" om de vakbonden "aan het handje te laten lopen". "Maar zo is het ABVV niet en zo zal het ABVV nooit zijn", reageerde hij na de uitspraak van het vonnis.

De vakbond spreekt van een "regelrechte kaakslag". "Wat deze rechtbank besloten heeft, is voor ons onaanvaardbaar. We gaan kijken hoe we juridisch en syndicaal kunnen reageren. Het syndicale blijft een echte democratie, met de vrijheid om te kunnen reageren tegen beleid dat niet aanvaardbaar is."

Het ABVV kan het niet aanvaarden dat "het enige wapen waarover we beschikken (het recht om te staken en stakingspiketten op te trekken) ons nu ook nog wordt afgenomen en dat moedige strijders zoals onze afgevaardigden worden gecriminaliseerd."

Open VLD en N-VA tevreden met uitspraak

Open VLD daarentegen spreekt van een "belangrijk precedent". "Het is belangrijk dat de rechter hier een principiële veroordeling uitspreekt. Het bezetten van de openbare weg is een onaanvaardbare praktijk die niets te maken heeft met het stakingsrecht", zegt Lachaert. De zaak heeft volgens hem een belangrijke precedentwaarde. "Wie in de toekomst schade lijdt door onaanvaardbare blokkades, kan die ook verhalen bij de boosdoeners". Volgens Lachaert is de uitspraak ook een nieuw bewijs dat er nood is aan "betere afspraken bij stakingen".

Ook N-VA reageert tevreden op de uitspraak. "Ook vakbondslui dienen zich aan de wet te houden. Naast het stakingsrecht bestaan er ook tal van andere grondrechten voor de burger", zegt N-VA-Kamerlid Wim Van der Donckt. "De vakbond heeft nu eenmaal niet het recht om zich boven de wet te stellen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen