Videospeler inladen...

20 km² heide in de as in Noord-Engeland, leger moet bijspringen

In Saddleworth Moor, een veengebied in het Engelse graafschap Greater Manchester, in het noorden van Engeland, is het leger ingezet om de brandweer af te lossen. Zo'n 100 brandweermannen bestrijden daar een hevige brand. Donderdag is bovendien een tweede vuurhaard ontstaan, op ongeveer 50 kilometer van de eerste. 

"Het is een beetje teleurstellend dat ze niet vroeger zijn gekomen", zegt Claire Crowther, die haar vee op de graslanden van Saddleworth Moor laat grazen. Ze staat haar dieren af te spoelen die er met een verschroeide vacht vanaf gekomen zijn. "Maar gelukkig zijn de extra troepen er nu."

Het was hoog tijd dat de soldaten de afgetobde brandweer aflosten, die al sinds zondag in het getouw was. Het vuur blijft maar opflakkeren want de begroeiing is kurkdroog en er staat wind.  De weersvoorspellingen geven nog zeker zonnig en droog weer tot volgende dinsdag.

Donderdag is in Peak District, het nationaal park waar Saddleworth deel van uitmaakt, een tweede brand ontstaan, op een kleine 50 kilometer van de eerste vuurhaard. Boven het gebied hangt nu een dikke rookwolk.

Tientallen huizen zijn al ontruimd. Ongeveer 20 vierkante kilometer heide ligt in de as. 

Meest gelezen