Verzorger Planckendael zet schouders onder benefietactie na dood van olifanten

Zware tijden voor de olifanten in de Zoo van Planckendael: woensdag is Tarzen, het babyolifantje, overleden. Eind mei stierf ook al het olifantje Qiyo door de olifantenherpes. Daarom wordt vanavond in Aarschot een benefiet georganiseerd.

Babyolifant Tarzen was nog maar 11 weken oud toen hij woensdag overleed. Waaraan Tarzen juist overleden is, is nog niet duidelijk. "Dat moet een autopsie uitwijzen", vertelt Ben Van Dyck, hoofdverzorger van de olifanten in Planckendael in Start je Dag. Hij is er het hart van in.

Olifantenherpes

Mogelijk is Tarzen geveld door de olifantenherpes, waaraan ook olifantje Qiyo ten onder ging. Olifantenherpes is een virus dat bij alle olifanten slapend aanwezig is en waar jonge olifanten tussen 2 en 8 jaar extra gevoelig voor zijn. Het virus kan plots toeslaan waardoor dieren onverwacht en op korte tijd sterven. Omdat er nog geen vaccin tegen bestaat, wordt er in Aarschot vanavond een benefiet gehouden om het onderzoek naar zo'n vaccin te steunen.

Steun uit onverwachte hoek

"We hadden niet gedacht dat onze benefietactie zoveel steun zou krijgen", zegt Van Dyck. "Goedele Wachters heeft zich spontaan aangeboden om de actie aan mekaar te praten en verschillende artiesten komen er gratis optreden. Na de dood van Tarzen is deze actie meer dan ooit nodig. Meer onderzoek naar een vaccin is broodnodig."

Wie het onderzoek naar een remedie tegen olifantenherpes wil steunen, kan vanavond terecht in het cultureel centrum van Aarschot.

Meest gelezen