Videospeler inladen...

Mechelse raadkamer laat drie verdachten vrij "wegens mensonwaardige omstandigheden"  

De raadkamer in Mechelen heeft beslist om een aantal verdachten in voorhechtenis vrij te laten "wegens mensonwaardige omstandigheden". De raadkamer oordeelde dat sinds het begin van de cipiersstaking de waardigheid van de gedetineerden niet gewaarborgd kan worden. 

Elf verdachten in voorhechtenis moesten vandaag voor de raadkamer in Mechelen verschijnen. Maar door de cipiersstaking werden de verdachten niet naar de rechtbank overgebracht. Waardoor de raadkamer heeft beslist om hen vrij te laten.

De materiële levensvoorwaarden kunnen niet gegarandeerd worden

Raadkamer Mechelen

De raadkamer oordeelde ook dat sinds een 10-tal dagen (sinds het begin van de cipiersstaking dus) de waardigheid van de gedetineerden niet gewaarborgd kan worden. "In de gevangenis van Mechelen is thans overbevolking, er is plaats voor 89 mensen terwijl er 113 mensen vertoeven. De materiële levensvoorwaarden, zoals hygiëne, degelijke voeding, de wandeling, ... kunnen niet gegarandeerd worden en beantwoorden niet meer aan de basisnorm", zegt de raadkamer. "De samenlevingsvoorwaarden komen dan ook  in het gedrang."

3 gedetineerden worden vrijgelaten

De raadkamer liet 11 gedetineerden in voorhechtenis vrij. Bij 8 gaat het parket in beroep, waardoor er nu effectief 3 gedetineerden vrij komen.

Bereidwilligheid van directie, werkwilligen en politie is groot

Dirk Janssens, directeur gevangenis Mechelen

De directeur van de Mechelse gevangenis, Dirk Janssens, laat in een reactie weten dat er sinds het begin van de staking heel wat bereidwilligheid en veel inzet was van de directie, werkwillegen en politie om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. "Sinds het begin van de staking zijn er twee bezoekmomenten geweest en telkens één wandeling per dag."

Cipierstaking blijft duren

Intussen is de cipiersstaking haar elfde dag ingegaan. Zowel in de Vlaamse als in de Waalse gevangenissen ging tijdens de ochtend- en dagshift minder dan de helft van het personeel aan het werk. De vakbonden voeren actie tegen de plannen van minister van justitie Koen Geens, die een minimale dienstverlening wil invoeren.

 

Meest gelezen