Gentse collectief Cirq komt op bij de gemeenteraadsverkiezingen: "Het is geen grap"

In Gent start het collectief Cirq met een politieke partij, die ook echt zal opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Dat plan werd vanmorgen uit de doeken gedaan op het Gentse stadhuis. Tot verbazing van velen want Cirq is vooral gekend van z'n stunts tijdens de Gentse Feesten.

De politieke partij 'Batacratie' moet je serieus nemen, zegt Michel Vuilsteke. " Het is niet om te lachen, het is geen grap. Wat minder serieus is, is wat we op De Gentse feesten gaan doen. Daar gaan we het systeem uitleggen en ons amuseren met het concept maar daarna is het weer dodelijke ernst."

Batacratie heeft een opvallend politiek systeem. Wie verkozen raakt en in de gemeenteraad zit mag bijvoorbeeld geen eigen mening hebben. Maar moet daar vertellen wat de kiezers zeggen wat ze moeten zeggen. Batacratie wil dus geëngageerde kiezers, die zich ook na de verkiezingen blijven inzetten en meedenken over allerlei thema's.

De nieuwe partij gelooft ook niet in het enkelvoudig stemrecht onder die kiezers. Ze vinden het bijvoorbeeld oneerlijk dat jong en oud evenveel mogen zeggen over de toekomst. Hun kiezers krijgen dus allemaal een ander stemgewicht. Ouders met kinderen hebben bijvoorbeeld meer te zeggen over onderwijs dan mensen zonder kinderen. 

Schepen Christophe Peeters reageerde dan weer verrast. Maar hij vindt het wel een "interessant" project en is benieuwd wat er van komt.
 

Meest gelezen