Videospeler inladen...

De tijd dringt voor de voetballertjes in een ondergelopen grot in Thailand

De zoektocht naar de jongeren die al bijna zeven dagen zijn vermist in een ondergelopen grot in Thailand, is zijn zevende dag ingegaan. De kansen op overleving worden steeds kleiner, al is er toch een sprankeltje hoop opgedoken.  

Terwijl buiten aan de grot angstige ouders al zes dagen wachten op enig teken van leven, doen reddingswerkers hun uiterste best om de grot uit te kammen. Thaise, maar ook Amerikaanse en Britse gespecialiseerde duikersploegen proberen de jongens te vinden. 

Er zijn 40 waterpompen gebracht om het waterpeil te doen zakken, maar de elektriciteit moest abrupt worden uitgeschakeld omdat zeker drie reddingswerkers geëlektrocuteerd werden. Ze werden naar het ziekenhuis gebracht, maar zouden geen zware verwondingen hebben opgelopen.

Het is dagenlang onophoudelijk blijven regenen, wat de reddinsoperatie zeer moeilijk maakt. Volgens een Belgische duiker, die deelneemt aan de reddingsacties, is het waterpeil in de grot 5 meter gestegen sinds afgelopen zaterdag, het moment waarop de jongens de groten zijn binnengegaan. De Belgische duiker getuigt over de uiterst gevaarlijke omstandigheden waarin hij en zijn collega's werken.

Schacht gevonden

Niet alleen in de ondergelopen grot wordt moeizaam gezocht naar de jongeren. Ook de hele omgeving wordt uitgekamd. Met behulp van drones en helikopters proberen militairen al dagenlang een alternatieve ingang tot de grot te vinden.

Intussen is er een 40 meter diepe schacht ontdekt, waarlangs reddingswerkers zijn afgedaald. Of die opening leidt naar andere kamers en gangen, en uiteindelijk naar de vermisten, is weliswaar onduidelijk. Volgens de Belgische duiker moeten de jongeren net middenin in het grottencomplex zitten. "Ze hebben echt de slechtste plaats", zegt hij. 

Na dagen is het intussen opgehouden met regenen, wat de reddingswerkers toch wat moed geeft. "Als het zo blijft, kunnen we gauw goed nieuws hebben", zei gouverneur Narongsak Osotthanakorn van de noordelijke provincie Chiang Rai. 

Ook de premier van Thailand, Prayut Chan-o-Cha, is de ouders moed komen inspreken. Hij riep hen op er te blijven in geloven. "Als ze eruit zijn, neem ik hen allemaal mee naar Pattaya", zei hij, verwijzend naar het bekende strand. 

Maar de tijd dringt. De jonge voetballers tussen 11 en 16 jaar oud en hun 25-jarige trainer gingen vorige zaterdag het complex van Tham Luang binnen na een voetbaltraining. Sindsdien zijn ze niet meer gezien, alleen hun fietsen staan aan de ingestorte hoofdingang. Ze werden verrast door een overstroming na zware regenbuien. 

Meest gelezen