Videospeler inladen...

IN KAART: in deze 137 Vlaamse gemeenten is het droogte-alarm van kracht

Door de aanhoudende droogte zijn de watervoorraden in ons land flink geslonken. In 137 Vlaamse gemeenten geldt sinds gisteren "code geel". Dat wil zeggen dat de vraag naar water het aanbod dreigt te overstijgen. De inwoners wordt dan ook gevraagd spaarzaam met drinkwater om te springen.

Het is voor het eerst dat "code geel" wordt afgeroepen. De code is ingevoerd na de droogte van vorig jaar, en maakt deel uit van een zogenoemd escalatiemodel.  "Dat model is ingevoerd om goed met de bevolking te kunnen communiceren", zegt Carl Heyrman, directeur van de koepel van watermaatschappijen Aquaflanders. "Het model begint met groen (situatie is normaal) en evalueert naar geel, oranje en rood. "Code rood" verwijst naar een absolute noodsituatie".     

Lege regenputten

"Code geel" is nu afgekondigd voor zowat alle gemeenten in de provincies Oost- en West-Vlaanderen en voor het Pajottenland in Vlaams-Brabant. "Het verbruik van drinkwater is daar spectaculair toegenomen", licht Heyrman toe. "Dat komt omdat het al een tijdje niet meer geregend heeft en de regenputten leeg zijn. Mensen kunnen dus ook geen regenwater meer gebruiken om hun gazon te besproeien en gebruiken dan maar drinkwater. Dat heeft tot gevolg dat de vraag naar drinkwater de productiecapaciteit dreigt te overstijgen. Daarom vragen we mensen om het drinkwatergebruik vrijwillig te beperken, in de hoop dat de gouverneurs  niet tot dwingende maatregelen moeten overgaan."  

Tips om bij droogte drinkwater te besparen

  • Neem een douche in plaats van een bad.
  • Besproei bloemen, planten en het gazon met regenwater, en gebruik voor bloemen en planten bij voorkeur een gieter.
  • Voorkom uitdroging van de bodem door op het gazon een deklaag aan te brengen, en hark de moestuin
  • Kies voor bloemen en planten op het terras goede potaarde die het water vasthoudt. Gebruik geen donkerkleurige bloempotten.
  • Sla het wassen van de auto of het schoonmaken van het terras over, of gebruik hiervoor regenwater.
  • Vul geen zwembaden of regenputten bij. 

Bekijk de actuele droogtetoestand in Vlaanderen op www.waterinfo.be.

Meest gelezen