"Eigenlijk waren we nog kinderen. Drie kleine bange kinderen!"

"The clean teen machine". Zo konden de Jonas Brothers 10 jaar geleden nog het best omschreven worden toen ze dankzij Disney uitgroeiden tot een heus popfenomeen, met een paar opvallende wereldhits. Ook Vlaanderen ging voor de bijl voor de 3 bijna perfect ogende broers, die hier eind juni 2008 met hun "S.O.S" de hitparade binnenstormden. Maar in 2013 kwam een eind aan het groepssprookje en gingen Nick, Joe en Kevin hun eigen weg.

15, 18 en 20 waren ze, toen Nick, Joe en Kevin in 2008 doorbraken. Ze waren toen al enkele jaren met muziek bezig. Joe Jonas: "Alles veranderde toen Disney in beeld kwam. Zij wilden een bepaalde jongerenmarkt aanspreken en wij spraken die met onze muziek aan. We traden op op Disneyconcerten, op hun kerstbijeenkomsten, op hun rolschaats-dansevenementen. We namen vervolgens een video op met een cover van "Year 3000", iets wat we eigenlijk niet wilden doen omdat we dat lied niet zelf geschreven hadden. Maar het werd gedraaid op het radiokanaal van Disney en getoond op hun tv-zender. Voor we het wisten barstte ons legertje fans uit zijn voegen. En werden we van voorprogramma gebombardeerd tot hoofd-act." (New York Magazine, december 2013)

"Maar eigenlijk waren we nog kinderen. Kleine bange kinderen. Die plots een belangrijke verantwoordelijkheid te dragen kregen en van wie verwacht werd dat ze perfect waren. We kregen dan ook speciale mediatraining, om vooral onaangename vragen af te kunnen wimpelen." (New York Magazine)

Nick Jonas: "Onze bedoeling is een lichtje te zijn in deze donkere tijden. Wat niet betekent dat wij perfect zijn. Wat we zeker niet willen, is iets doorheen iemands strot duwen. We willen zijn zoals we dat zelf willen en hopen dat anderen dat ook kunnen ervaren." (Christianity Today, oktober 2008)

Joe Jonas: "Het verhaal van de ringen die we droegen waarbij we beloofden geen seks te hebben vooraleer we getrouwd waren, bleef ons toen almaar achtervolgen. Kevin en ik hadden die belofte afgelegd toen we een jaar of 10 waren, Nick heeft dat pas later gedaan. Toen we bekend waren, herinner ik me een journalist die zijn hele vragenlijst had opgesteld naar die ringen toe. Hij bleef maar aandringen, terwijl wij daar niet op wilden verder gaan. Maar hij begon ons af te dreigen met: "Ik kan schrijven wat ik wil." Wat ons toen best wel schrik inboezemde." (New York Magazine)

"We hebben dan uitgelegd dat we die belofte afgelegd hebben toen we jonger waren. Waardoor het verhaal nog groter werd en zelfs uitgroeide tot een cultstatus. Er kwamen fans naar ons toe die zeiden: "We zijn zoals jullie! We gaan ook wachten!" Terwijl we daar op dat moment al niet meer voor stonden." (New York Magazine)

Nick Jonas: "Voor ons herinneren die ringen ons vooral aan het feit dat je volgens bepaalde waarden moet leven. Ze betekenen dat je vriendelijk moet zijn, dat je mensen met respect moet behandelen en dat je het beste uit jezelf moet halen." (Rolling Stone, augustus 2008)

Joe Jonas:  "Het verhaal van die ringen begon ook onze muziek parten te spelen. Leek een zin in een lied ietwat seksueel geïnspireerd, dan vroeg de platenmaatschappij die aan te passen. Iets als "I'm alone in the room with you" werd onmiddellijk geschrapt. Omdat dat vooral een aanval was op onze creativiteit zijn we gestopt met naar die opmerkingen te luisteren." (New York Magazine)

Uiteindelijk zou de groep splitten in oktober 2013 en gingen de 3 leden elk hun eigen weg. Kevin trouwde, kreeg 2 dochters en legde zich vooral toe op zijn vastgoedbedrijf. Joe werd tijdelijk jurylid in de Amerikaanse en Australische versie van "The Voice" en verloofde zich met Sophie Turner, Sansa Stark uit "Game of thrones". Nick tenslotte was te zien in tv-series als "Kingdom" en "Scream queens" en scoorde hits met "Jealous" en "Close". Hij was 2 jaar lang de vaste vriend van ex-Miss Universe, Olivia Culpo.

Maar 10 jaar geleden vormden ze nog een groepje dat, zoals Kevin het in Christianity Today uitlegde, "elkaar blindelings vertrouwde. We weten wat we wel en wat we niet aan elkaar hebben. En we weten ook wanneer we elkaar ruimte moeten geven." Het resulteerde midden 2008 ook in Vlaanderen in de hit "S.O.S.":

Meest gelezen