Videospeler inladen...

Francken: "Nu zo snel mogelijk deals sluiten met Afrikaanse landen"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ziet wel positieve punten in de migratiedeal die vanochtend bereikt werd op de EU-top. Maar een solidariteitsmechanisme om asielzoekers te spreiden over Europa ziet hij helemaal niet zitten, zo klinkt het in "De ochtend" op Radio 1. Net zoals er al een vluchtelingendeal is met Turkije, moeten er volgens hem zo snel mogelijk afspraken gemaakt worden met Afrikaanse landen.

"In grote lijnen zijn er stappen vooruit gezet en dat is op zich goed", vindt staatssecretaris Francken. "Maar het plan-Tusk dat vorige week gelanceerd is, is er nog niet." Europees president Donald Tusk stelde voor om opvangkampen buiten Europa op te zetten.

Er komen volgens de deal wel 'ontschepingscentra' voor migranten in Afrika. "Nu is het zaak om daarover akkoorden te krijgen met Afrikaanse landen in de komende weken en maanden. Dat is opdracht nummer één." Francken ziet wel wat in het model van de EU-Turkije-deal. "Men maakt mij niet wijs dat de sterkste economie en het rijkste continent van de wereld geen deal kan sluiten met Afrikaanse landen. Dat geloof ik niet."

"Gecontroleerde centra zijn goede zaak"

Dat er intussen al 'gecontroleerde centra' voor migranten in Europa worden opgericht, vindt Francken daarom positief. "Het principe is goed dat er geen vrije doorstroom meer is."

Men maakt mij niet wijs dat de sterkste economie en het rijkste continent van de wereld geen deal kan sluiten met Afrikaanse landen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)

Volgens hem zullen die centra vooral in het zuiden van Europa worden opgericht. "De premier en ik hebben de hele nacht intense contacten gehad. Ik heb begrepen dat er wel degelijk concrete plannen zijn van Italië, Frankrijk en Spanje om op korte termijn in die richting te gaan. Dus dat is een goede zaak."

Maar over het feit dat vanuit die gecontroleerde centra asielzoekers "op vrijwillige basis" zullen worden verspreid over de rest van Europa is Francken heel wat minder enthousiast. "Daarover heb ik gisteren in de Kamer gezegd dat wat we gedaan hebben met die mensen uit Malta [de opvang van de opvarenden van het schip de Lifeline, red.] eenmalig is. En daar blijf ik bij" 

"Die boten moeten voor mij allemaal naar Afrika gebracht worden. Er moet een stop komen op de illegale migratie, en op die chaos, die doden en verdrinkingen. Het mensensmokkelmodel moet worden drooggelegd."

Sommige ngo's zijn cowboys, die denken dat ze zich alles kunnen permitteren

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)

Cowboys

In die context heeft Francken opnieuw felle kritiek op de ngo's die actief zijn in de Middellandse Zee. "Sommige ngo's zijn cowboys, die denken dat ze zich alles kunnen permitteren. Ik heb dat een paar jaar geleden al eens gezegd in het parlement. Daar is toen heel veel ophef over geweest. Maar nu krijg ik gelijk. De zuidelijke landen krijgen het zo op hun zenuwen dat daar toch wel een serieuze passage over in het akkoord staat: dat die ngo's zich niet alles kunnen permitteren."

Herbeluister hier het gesprek met Theo Francken in "De ochtend": 

Meest gelezen