Videospeler inladen...

Gentse CD&V wil "echte participatie" en herwaardering wijkagent

In Gent heeft CD&V-lijsttrekker Mieke Van Hecke het verkiezingsprogramma van haar partij voorgesteld. Ze heeft lof, maar is ook scherp voor de "arrogante" bestuursmeerderheid van burgemeester Daniël Termont (SP.A). Die negeert adviesraden en gebruikt participatie als "windowdressing". CD&V belooft in Gent "echte participatie" en een beleid dat sterk gericht is op armoedebestrijding. Op het vlak van veiligheid wil de partij de wijkagent herwaarderen.

"Gent is niet slecht bestuurd, maar er zijn pijnpunten", heeft CD&V-lijsttrekker Mieke Van Hecke gezegd bij de voorstelling van het verkiezingsprogramma van haar partij. "Als je kijkt naar de armoedecijfers, kan je niet fier zijn."

Mieke Van Hecke belooft een bijkomende initiatieven en een armoedetoets voor stedelijk beleid. Toch sluit ze samenwerking uit met de Gentse PVDA, die ook sterk inzet op armoedebestrijding en in oktober mogelijk een eerste zetel in de Gentse gemeenteraad verovert.

Op het vlak van veiligheid is Van Hecke tevreden dat er in Gent geen militairen op straat zijn ingezet. Maar de christendemocratische burgemeesterskandidaat mist wel een sterke wijkagent. "Een sleutelfiguur die we prominent naar voor brengen", aldus Van Hecke. "als gezaghebbende figuur tussen de mensen, die bij conflicten kan bemiddelen."

CD&V vraagt vooral meer inspraak van de burger in het beleid. "Vandaag zet men mensen samen en hoort men die wel, maar luister men niet", vindt Van Hecke. Die spreekt van een pijnpunt dat bij de vele stedelijke adviesraden wordt gevoeld. Leden "zien daar af en toe wel eens de schepen, maar de inbreng wordt niet meegenomen in het beleid."

CD&V levert vandaag amper 4 van de 51 gemeenteraadsleden in Gent. Maar indien het roodgroene kartel haar absolute meerderheid verliest, kan de partij een sleutelpositie innemen bij de coalitieonderhandelingen in oktober.

Meest gelezen