Videospeler inladen...

Hendrik Vos over EU-top: "Het meest explosieve is op dit moment weer ontmijnd"

Concrete oplossingen voor de migratiekwestie hebben de Europese leiders op de top afgelopen nacht niet bereikt, er zijn nog veel losse eindjes. "Maar het is heel belangrijk dat iedereen aan boord is en dat de conclusies op consensus konden rekenen", zegt professor Europese politiek Hendrik Vos (UGent). "De angel is er even uit."

De toekomst van de Europese Unie zelf hing af van de afgelopen Europese top waar migratie hoog op de agenda stond. Althans, zo klonk het uit verschillende monden. De Europese leiders zijn uiteindelijk tot een akkoord gekomen, al blijft het wel behoorlijk vaag, algemeen en gebaseerd op vrijwilligheid. "Er zit genoeg vaagheid in het akkoord zodat iedereen er mee kan leven, iedereen en niemand is een beetje winnaar", analyseert professor Vos.

"Maar alles hangt ervan af hoe het verder wordt ingevuld. Ik denk dat de druk op de Visegrad-landen (die weigeren om vluchtelingen op te nemen, nvdr.) zal blijven, zeker als ze willen blijven aanspraak maken op Europese subsidies. En of de Italianen echt uit de wind zullen gezet worden, zal ook afhangen van de bereidheid van andere landen om bij te springen."

De migratiekwestie is dus hoegenaamd nog niet opgelost met het bereikte akkoord. Maar in elk geval is de angel even uit de netelige kwestie, denkt Hendrik Vos. "Het meest explosieve is nu even ontmijnd. Er staat natuurlijk ontzettend veel op het spel. Als je weer begint met elk land zijn eigen grenscontroles, komt de interne markt op de helling te staan. Precies omdat er zoveel op het spel staat, is er het besef bij de verschillende landen dat ze dat niet kunnen loslaten."

Met de gemeenschappelijke conclusie van vannacht kan de Europese Unie op zijn minst weer even verder, aldus professor Vos. "Daarmee is het vraagstuk niet opgelost, het is best mogelijk dat er straks weer iets gebeurt waardoor je weer met de rug tegen de muur staat. Het zal een strompelen blijven van maatregeltjes en engagementen, waarvan een deel vrijwillig, een deel improviserend en een deel harder. Maar ook al ploeterend kan je ook uit een moeras geraken."

Ook al ploeterend kan je uit een moeras geraken

Meest gelezen