Videospeler inladen...

Coalitiepartner Merkel voorzichtig positief over uitkomst EU-migratietop 

De CSU, de coalitiepartner van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, reageert voorzichtig positief op de uitkomst van de Europese top over migratie. Merkel stond onder zware druk van de CSU. Ze moest met concrete resultaten van de EU-top terugkeren, zoniet dreigde een politieke crisis in Duitsland. 

Op een reactie van Horst Seehofer, leider van de CSU en minister van Binnenlandse Zaken in de Duitse regering, is het nog wachten, maar CSU-vicevoorzitter Hans Michelbach heeft wel al gereageerd op de uitkomst van de Europese migratietop. In het ontbijtprogramma "MorgenMagazin" op de AFD zei hij dat het de goede kant opgaat.

"Het is een positief signaal dat er iets in de goede richting beweegt", reageerde hij voorzichtig postitief. Hij voegde er wel aan toe dat de uitvoering van de plannen de echte test zullen worden. "De vraag is: wat betekent dit voor de nationale grenzen en de instroom op dit moment en in de volgende maanden?"

Merkel en Seehofer overleggen zondag

Michelbach liet zich ook gunstig uit over de alliantie met de CDU van Merkel. "We willen samenwerken. De alliantie met de CDU heeft absolute prioriteit".

Met deze eerste, voorzichtig positieve reactie lijkt het erop dat Merkels coalitiepartij het conflict niet op de spits zal drijven. Michelbach behoort wel tot het progressievere deel van de CSU. Of de uitkomst van de migratietop volstaat om CSU-leider Seehofer te overtuigen, is nog niet duidelijk. Merkel en Seehofer overleggen zondag. 

Het resultaat van de Europese top was erg belangrijk voor de Duitse bondskanselier Merkel en het voortbestaan van haar regering. De CDU van Merkel ligt in de clinch met zusterpartij CSU van Horst Seehofer. Die wilde controles aan de grenzen invoeren om vluchtelingen en migranten terug te sturen die al geregistreerd zijn in een ander land. Voor Merkel is dat een stap te ver, zij vreest dat zo'n maatregel de Schengenzone in gevaar brengt.

Videospeler inladen...

Meest gelezen