Videospeler inladen...

Belgische duiker in Thaise grot: "Zeer gevaarlijk, maar als er kinderen vastzitten, veranderen de normen"

Bij de reddingswerkers die in de ondergelopen Thaise grot zoeken naar 12 jonge voetballers en hun coach, is ook een Belgische duiker. Aan onze Franstalige collega's van de RTBF vertelt Ben Reymenants over de uiterst gevaarlijke omstandigheden waarin hij werkt. "Snelstromend water, modder, je ziet geen hand voor ogen." 

Ben Reymenants heeft een duikersbedrijf in het toeristische Phuket, dat onder meer gespecialiseerd is in speleoduiken. Hij werd ingeschakeld door de Thaise marine die meezoekt naar de vermiste jongeren in het ondergelopen grottencomplex van Tham Luang. Met vijf grotduikers doorzoeken ze de grot, een uiterst moeizaam en gevaarlijk proces.

"De omstandigheden zijn erg veranderd sinds het moment, afgelopen zaterdag, dat de kinderen de grot zijn binnengegaan", vertelt de Belgische duiker. "Het water is intussen 5 meter gestegen."

Het basiskamp van de reddingswerkers, dat eerst op 1,5 kilometer van de ingang van de grot lag, is intussen volgestroomd met water. Een nieuw basiskamp is geïnstalleerd op 500 meter van de ingang. 

Het water in de grot is sinds zaterdag 5 meter gestegen

Vanmorgen is Ben Reymenants 2,5 kilometer ver in de grot gedoken in modderig en snelstromend water, een inspanning die hem heen en terug vijf uur heeft gekost. 

 "Het zicht is heel slecht, tot zo'n 10 centimeter, en er is heel sterke stroming. Militairen hebben dikke touwen gespannen, waarlangs we ons voort kunnen trekken. Maar vanaf een bepaald punt zijn er geen touwen meer en is het zoeken, in de modder, tegen de stroom in". De duikers moeten dan zelf touwen proberen uit te zetten om de weg terug te vinden. 

Heen en terug naar de punt heeft me vijf uur gekost

Reymenants slaagde erin een splitsing te bereiken op 1 kilometer van het punt waar de duikers vermoeden dat de kinderen zijn. "Maar daar verandert de stroming en duik je met de stroom méé. Dat is gevaarlijker, want dan dreig je de weg terug niet meer te vinden". Er zat voor de duiker dan ook niets anders op dan terug te keren.

De omstandigheden die Reymenants beschrijft, zijn ook voor hemzelf hoogst uitzonderlijk, want erg gevaarlijk. "Snelstromend water, modder. Je ziet geen hand voor ogen, we zien onze instrumenten niet. Het is proberen vooruit te komen op handen en voeten, overal koorden uitzetten om zelf de weg terug te vinden. Het is pittig". Op de droge plekken kunnen de duikers even rustig. "Maar er is weinig zuurstof in de grot, het is moeilijk om adem te halen."

De stroming is zeer sterk, zegt Reymenants nog. "Op sommige plaatsen bijna 3 knopen. Met zo'n snelle stroming dreig je je duikmasker te verliezen."

De omstandigheden zijn zo gevaarlijk, dat speleoduikers normaal gezien nooit de grot zouden ingaan. "Maar er zitten kinderen vast, dan veranderen de normen." 

Videospeler inladen...

Meest gelezen