Videospeler inladen...

Koperdieven hebben het meer en meer gemunt op bliksemafleiders: "We kunnen niet meter per meter bewaken"

Koperdieven hebben het meer en meer gemunt op hoogspanningslijnen. De dieven gaan dan aan de haal met de aarding voor de bliksemafleiders. En dat houdt risico's in: voor de dieven zelf én voor het net. 

In Luxemburg: 5 à 6 kilometer aardingsdraad gestolen tussen 24 pylonen. Tussen Diest en Kersbeek: koperdraad weggeknipt tussen 17 pylonen. De voorbije twee weken heeft een bende op verschillende plaatsen toegeslagen. Ze heeft het vooral gemunt op de aardingsdraad, die helemaal boven in de mast hangt en die ervoor zorgt dat ons net beschermd wordt tegen blikseminslagen. In totaal is er al zo'n 10 kilometer draad verdwenen - goed voor een paar 100.000 euro.

"Het gaat om een bende die grote risico's neemt en wellicht goed weet wat ze doet", vertelt Marleen Vanhecke van Elia. "Het probleem is ook dat we geen signaal krijgen als die draad weggeknipt is, die staat los van het elektriciteitsnetwerk. Maar als die draad verdwenen is en er is een blikseminslag, kan er een stroompanne ontstaan en kunnen onze lijnen zwaar beschadigd raken. Bovendien is het uiterst gevaarlijk voor de dieven zelf."

Oproep aan iedereen: "Verwittig de politie als je iets verdachts ziet"

Elia doet nu een oproep aan iedereen die iets verdachts ziet in en rond de masten. "Het is moeilijk voor Elia om het hele bovengrondse net te beveiligen. We hebben 22.000 masten in België, ongeveer een kleine 6.000 kilometer bovengronds netwerk. We kunnen niet meter per meter bewaken. Vandaar doen we een oproep aan de bevolking: als je iets verdachts ziet, verwittig de lokale politie." Elia zelf zal ook extra controles uitvoeren per helikopter en via grondpatrouilles. 

Meest gelezen