Luchtballon mag voor het eerst nachtvlucht maken: primeur was voor Sint-Niklaas

Voor de allereerste keer is in ons land een luchtballon 's nachts uitgevaren. De primeur was voor ballonvaarder David Spildoren uit Sint-Niklaas. David maakte een tochtje boven het Waasland. Nachtvaarten zijn nog maar recent toegelaten.

“Die eerste nachtvlucht met een luchtballon was een ronduit unieke ervaring waar ik echt van heb genoten. We stegen op rond 4 uur ’s morgens en dat was gewoon prachtig. Je ziet alle lichtjes van grootsteden als Brussel, Gent of Antwerpen”.

Voor de nachtvlucht vloog de ballon op twee kilometer hoogte . David vaart met een luchtballon sedert hij 16 is. Hij is er nu 29. “Die nachtvlucht was een volledige nieuwe ervaring voor mij. Je ziet de wereld ontwaken, da’s het mooie er aan. Je vertrekt in het donker en dan zie je de zon opkomen, we zagen tijdens onze primeurvlucht zelfs de Noordzee liggen.”

David steeg op op een industrieterrein in Sint-Niklaas (om geluidsoverlast in een bewoonde zone te vermijden) en landde op het vliegveld in Ursel. “ De vlucht werd naar traditie besloten met een glas champagne, al smaakte die door de primeur nog nog iets beter!  En iedereen aan boord kreeg een vluchtcertificaat.

Om ’s nachts te varen moet je een nachtvergunning hebben.