Videospeler inladen...

Luchthaven Bali gesloten door uitbarsting vulkaan Agung

Het Indonesische rampenbestrijdingsbureau heeft de internationale luchthaven op Bali vrijdag opgedragen om te sluiten. De Agung-vulkaan spuwt sinds woensdag opnieuw aswolken, tot 2,5 kilometer de lucht in. Meer dan 8.000 passagiers zijn getroffen.

De luchthaven op het toeristische eiland is vrijdag sinds 3 uur lokale tijd (21 uur onze tijd) voor 16 uur lang dichtgegaan. "Veiligheid blijft de belangrijkste reden om te sluiten", zegt de woordvoerder van het rampenbestrijdingsbureau. "48 vluchten zijn getroffen, zowel vertrekkende als inkomende, waarop 8.334 passagiers waren ingecheckt. 38 daarvan zijn internationale vluchten met 6.611 passagiers."

De Agung is woensdag opnieuw actief geworden. Momenteel blijft het waarschuwingsniveau voor de 3.031 meter hoge vulkaan het op één na hoogste. Dat houdt onder meer in dat een veiligheidszone van 4 kilometer is ingesteld rond de berg. Zo'n 300 omwonenden werden geëvacueerd.

Eind november vorig jaar roerde de Agung zich ook al. Toen werd de internationale luchthaven van Bali ook voor 24 uur gesloten en was de hoogste alarmfase van kracht.

In 1963 en 1964 duurde een dodelijke uitbarsting van de vulkaan op Bali bijna een jaar lang. De ramp kostte toen 1.200 mensen het leven.

Videospeler inladen...

Meest gelezen