Videospeler inladen...

Markante plekken: het districtshuis van Deurne, een tijdcapsule uit 1964 

In de reeks "Markante plekken" gaat onze fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Soms nieuw, soms eeuwen oud. Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Vandaag: het districtshuis van Deurne, bij Antwerpen. Vanaf volgende week gaat Markante plekken er even tussenuit, in september wordt de reeks hervat.

Eén van de markantse gebouwen van Deurne is het districtshuis. Het is een modernistische kolos met een opvallende 39 meter hoge toren die al sinds 1964 over Deurne waakt.

Eind jaren 40 beslist de gemeente een nieuw gemeentehuis te laten bouwen. Het oude gebouw uit 1880 is te klein geworden. De gemeenteraad stelt in 1947 architect Eduard Van Steenbergen aan voor het ontwerp. Van Steenbergen tekent een zakelijk modernistisch complex, bestaand uit een administratieve en een representatieve vleugel (waar de raad- en trouwzaal zijn)  die op een centrale toren aansluiten. 

Van Steenbergen zal de bouw van zijn ontwerp helaas niet meer meemaken, hij sterft in 1952. Zijn zoon Eward Van Steenbergen Junior werkt de plannen voort uit. De eerste sleenlegging gebeurt in 1956 door toenmalig burgemeester Maurice Dequeecker, de inhuldiging volgt 8 jaar later, in 1964.

Het door de Van Steenbergens ontworpen interieur wordt, net als dat van het districtshuis van Merksem en het stadhuis van Oostende, uitgevoerd door de Kortrijkse Kunstwerkstede de Coene.  Het is een zeldzaam voorbeeld van een intact bewaarde inrichting uit die periode. Het is als het ware een tijdmachine naar de vroege jaren 60.

Aan het begin van deze eeuw krijgt het administratief gedeelte een update naar hedendaagse normen. Het gebouw krijgt een nieuwe inkomhal en ook de loketten worden aangepakt. In 2007 krijgt ook de representatieve vleugel een opfrisbeurt.

Meest gelezen