Videospeler inladen...

Waarom er nergens meer 100-jarigen zijn dan in West-Vlaanderen

Nergens zijn er zoveel 100-jarigen als in de provincie West-Vlaanderen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Krant van West-Vlaanderen. Bijna 19 op de 100.000 West-Vlamingen zijn honderd jaar oud of zelfs nog ouder. In Limburg is dat maar de helft: 9 op de 100.000.

"Ik heb al heel mijn leven 148 van bloeddruk", glundert de 102-jarige Margaux Maenhout uit Beernem bij Radio 2 West-Vlaanderen. "Mijn geheim? Ik heb drie grote vijanden: suiker, vet en zout. Alles gebruiken met mate. Ik heb nog al mijn tanden, de vier hoektanden. Waarom? Als ik chocolade eet, spoel ik mijn tanden als ik thuis ben. Ik draag daar nu de vruchten van. Dat is beter dan valse tanden hé."

Ook Albert Delaere (101) heeft zijn eigen verklaring voor zijn hoge leeftijd: “Gezond leven, gezonde leute maken, nooit dronken geweest, nooit te veel pintjes gedronken. De dokter heeft gezegd: 'Dat gaat een kloeke jongen zijn'."

Beluister Albert en Margaux hier: 

West-Vlaanderen boven

Albert en Margaux zijn West-Vlamingen en laat die provincie nu net met kop en schouders boven de rest uitsteken als het gaat om het aantal 100-jarigen. De kustprovincie telt 19 100-jarigen per 100.000 inwoners, dat is meer dan het dubbele van Limburg. Professor in de geriatrie Jean-Pierre Baeyens, die te gast was in "De ochtend" op Radio 1, ziet een hele rist aan mogelijke factoren.

"Erfelijkheid speelt een rol: men zou kunnen denken dat er betere genen zijn in West-Vlaanderen. Dat is mogelijk. Maar ook opleiding speelt een rol: wie hoger opgeleid is, leeft langer en maakt meer kans om 100 jaar te worden."

Daar speelt de migratie vanuit het binnenland naar de kust een belangrijke rol, zegt Baeyens. "Vaak mensen gaat het om (oudere) mensen, met een hogere opleiding. Die verplaatsen die statistieken dus."

Ook de gezonde leefomgeving aan de kust en de hoge activiteitsgraad van West-Vlamingen spelen een rol, volgens Baeyens. "Ouderen zijn veel gevoeliger voor inactiviteit. Als ze een week in bed blijven, hebben we drie weken nodig om ze daar terug uit te krijgen."

Ouderen zijn veel gevoeliger voor inactiviteit. Als ze een week in bed blijven, hebben we drie weken nodig om ze daar weer uit te krijgen

Geriater Jean-Pierre Baeyens

Vrouwen leven langer

Opvallend ook: in West-Vlaanderen zijn er 224 mensen ouder dan 100. Van hen zijn er liefst 187 vrouwen. Dat vrouwen langer leven, is al lang het geval, zegt Baeyens. Daarover zijn heel veel hypothesen.

"Wellicht ligt dat aan de hogere activiteitsgraad van dames. Zeker in een vroeger rollenpatroon blijven zij langer actief in het huishouden. Ook hebben zij vaak een een gezonder leven gehad, waarin zij minder roken of rookten."

Voor artsen en geriaters als Baeyens is die groeiende groep "heel oude mensen" in elk geval een grote uitdaging. "Voor hen is de geneeskunde voor een stuk anders. Ze reageren er anders op, waardoor de aanpak ook verschillend moet zijn."

Beluister hieronder het gesprek met Jean-Pierre Baeyens in "De ochtend".

Meest gelezen